A döntést a kongresszus mindkét házában kétpárti támogatás övezte. A megszavazott törvényjavaslatot a Fehér Házban Donald Trump elnök várhatóan még csütörtökön aláírja, s ezzel törvényerőre emeli - adta hírül az MTI.

A kormányzat eredetileg 2,5 milliárd dolláros pénzügyi csomag megszavazását kérte a törvényhozóktól, később Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője pedig azt is felvetette, hogy 8,5 milliárd dolláros legyen a pénzügyi segítség. Donald Trump a napokban a Fehér Házban újságíróknak úgy nyilatkozott: "minden pénz, ami szükséges, rendelkezésre fog állni".

A megszavazott összegből 7,76 milliárd dollár a szövetségi és tagállami kormányok, továbbá a helyi önkormányzatok egészségügyi hatóságainak rendelkezésére áll majd, a többi között vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására. Az időskorúak ellátásának bővítésére 500 millió dollárt fordítanak. Mike Pence alelnök - akinek feladata az új típusú koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntések összehangolása - csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy még mindig nincs elegendő teszt a betegséggyanús esetek szűréséhez.

Az alelnök kitért annak a Grand Princess nevű óceánjáró hajónak az ügyére is, amelyet Kalifornia partjai mentén tartóztattak fel helyi idő szerint csütörtökön délelőtt. Pence közölte: a parti őrség megfelelő számú tesztet juttatott fel a hajóra. A Hawaiiról indult és San Francisco felé tartó üdülőhajót, fedélzetén több ezer utassal, akkor tartóztatták fel, amikor kiderült, hogy a San Franciscóban elhunyt egyik beteg korábban szintén ezen a hajón volt. Kiderült az is, hogy a hajón néhány utas és a kiszolgáló személyzet néhány tagja szintén a betegség tüneteit mutatja.

Az új típusú koronavírus okozta fertőzés a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint jelenleg az Egyesült Államok 13 tagállamában van jelen. Tíz halálos áldozatot követelt az északnyugati Washington államban, és egy halálos áldozatot jeleztek Kaliforniából is. Kaliforniában szerdán, azt megelőzően pedig Washington államban és Floridában hirdettek rendkívüli állapotot.