A demokrata szavazók túlnyomó többsége nem akar viszonyt folytatni olyan honfitársával, aki a 2016-os elnökválasztáson Donald Trumpra szavazott, és a republikánusok támogatói esetén sem sokkal jobb a helyzet - idézte a Business Insider a Pew Research Center közvélemény-kutató cég felmérését. A válaszokból kiderült, hogy a demokrata szimpatizánsok 71 százaléka vélhetően vagy biztosan nem fontolna meg komoly kapcsolatot olyannal, aki Trumpra szavazott. Ami talán még sokkolóbb, ezen belül 45 százalék azok aránya, akik biztosan nem tennék meg ezt.

A republikánus és a jobboldali szavazók esetén 47 százalék azok aránya, akik valószínűleg vagy egész biztosan nem folytatnának viszony olyan honfitársukkal, aki Hillary Clintonra voksolt 2016-ban, és ezen belül 19 százalék azoké, akik tuti biztos, hogy nem tennék ezt. Ez a választóvonal még a pártpreferenciáknál és élesebb: a demokraták támogatónak 43, a republikánusok szavazóinak 24 százaléka mondta az a felmérés készítőnek, hogy nem randizna a másik párt szimpatizánsával.

Így lesz vége a randinak

A Pew felmérését megelőzően a Gallup intézet találta azt az egyik vizsgálatában, hogy az amerikaiak politikai polarizációja példa nélküli a történelemben. A New York Times az olvasói körében végzett 200 fős - tehát többszörösen nem reprezentatív - felmérésében azt találta, hogy azok, akik online felületeken keresnek partnert maguknak, a lehetséges partner politikai meggyőződése az egyik legfontosabb választási szempont.

Az American Enterprise Institute, egy a konzervatívokhoz közelálló kutatóintézet hasonló következtetésre jutott saját vizsgálta alapján. Ebből azt derült ki, hogy a legvalószínűbb ügyek, amelyek véget vethetnek egy randinak, a politikai vitatémák, például az, hogy a találkán részt vevő feleknek mi a véleménye az abortuszhoz való jogról, a vallási szabadságról, a kisebbségi  jogokról, a fegyverhasználat korlátozásáról és a klímaváltozásról. Trump elnök enyhén szólva cikk-cakkos koronavírus-válságkezelése minden bizonnyal felsorakozik ezek közé a témák közé.

A választók a kormányzókban bíznak

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ha a koronavírus-válság kezeléséről van szó, akkor az amerikaiak inkább államuk kormányzójában bíznak, mint Trump elnökben. A Monmouth University Pollban megkérdezettek 63 százalékát jobban aggasztja, hogy túl gyors lesz a korlátozások feloldása, míg 29 százalékuk inkább attól tart, hogy túl lassú. Több mint felük, 56 százalékuk szerint a minél kevesebb fertőzésnek kell prioritást élveznie, míg 33 százalékuk szerint a gazdaság újraindításának.

A kormányzók munkáját 73 százalékuk értékelte jóra és 22 százalékuk rosszra, a szövetségi egészségügyi hatóságoknál 63-25 százalék volt ez az aránypár, míg Donald Trump munkáját csak a válaszadók 42 százaléka tartja jónak és 51 százalékuk rossznak. Az emberek határozott válságkezelést várnak a vezetőiktől, s míg az állami hivatalnokok következetes intézkedéseket hoztak, az elnökéről ez nem volt elmondható - értékelte az adatokat Patrick Murray, a Monmouth University közvélemény-kutató intézetének igazgatója.