Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügyi világszervezet ugyanakkor ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy hetekbe telhet, mire felmérik, mennyire fertőző a koronavírus új variánsa, illetve hogy mennyire súlyos megbetegedéseket okot, mennyire hatékonyak ellene a vakcinák és a kezelések - idézi a The Guardian hírét a 444.hu.

Az új variáns eddig 38 országba bukkant fel, előzetes dél-afrikai vizsgálatok szerint akár háromszor akkora lehet az újrafertőződés aránya, mint a deltánál. A variánst először detektáló országokban az esetszámok 3 milliónál járnak.

Az omikron felbukkanását szakértők az oltások világszerte egyenlőtlen elosztásával hozzák összefüggésbe. Ez ellen annyit kellett volna tenni, hogy a fejlett nyugati országok vezetői és a vakcinákat gyártó cégek betartják azokat az ígéreteiket, amelyeket már az első vakcinák engedélyezése előtt tettek, vagyis hogy nem harácsolják majd össze az oltóanyagokat, hanem tesznek róla, hogy a szegényebb országoknak is jusson elég - idézi korábbi cikkét a portál.

Az omikronról már az is kiderült, hogy a korábbi variánsok által okozott betegség átvészelése nem akadályozza meg a terjedését, nem nyújt védelmet ellene - állítja Anna von Gotten, a dél afrikai Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének szakértője.

A november végén felbukkant, omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns tüskefehérjéjén eddig 32 mutációt azonosítottak. Ezek közül több is olyan területeket érint, amelyek segíthetik a vírusnak kijátszani a szervezet által termelt antitesteket. Egy másik mutáció pedig a vírussejtekbe való behatolását könnyítheti meg. Összességében a B.1.1.529-en a korábbi variánsokhoz képest nagyon sok mutációt mutattak eddig ki.