Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olaszországban kedden is folytatták az AstraZenecával való oltást, mellyel az ötvenöt év alatti, valamint az ennél idősebb korosztályt is vakcinázzák egészen 79 éves korig. Három tartomány - Veneto, Marche, Toszkána - a nyolcvan éveseket is a brit-svéd védőoltásban részesíti - írta az MTI.

Pierpaolo Sileri orvos, egészségügyi államtitkár a SkyTG24 hírtelevíziónak adott interjúban, kijelentette, hogy nem az olasz hatóságok, hanem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatáskörébe tartozik, hogy "központi" döntés szülessen az AstraZeneca használatáról. Sileri szerint többféle döntést hozhatnak: "vagy tovább használjuk az AstraZenecát, vagy felfüggesztik az alkalmazását, vagy - és ez a legvalószínűbb - korlátozzák a beoltandók életkorát". Hozzátette, hogy a korlátozás elsősorban a fiatalabb nőkre vonatkozhat, mivel az ő esetükben tapasztalható "nagyon ritka rendellenesség" előfordulása.

Az egészségügyi államtitkár károsnak nevezte, ha minden ország más és más utat követ, és az egyik használja, a másik felfüggeszti az AstraZeneca alkalmazását. "Az AstraZeneca biztonságos, több előnye van a beadásának, mint hátránya" - jelentette ki Pierpaolo Sileri. Úgy vélte, "mivel nincsen elegendő oltóanyag, és védelmet kell nyújtani az időseknek, jelenleg az előnyöket kell szem előtt tartani".

Pierpaolo Sileri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője Marco Cavaleri korábbi kijelentéseire reagált Cavaleri egy kedden megjelent olasz lapinterjúban közölte: összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője hozzátette, azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Marco Cavaleri szavai többeket megijesztettek az olaszországi oltóállomásokon: Nápolyban, ahol a hetvenévesek vakcinázása zajlott AstraZenecával, az idősek egy része magyarázatot követelt. A helyi egészségügyi hatóság vezetője a helyszínre sietett, és megnyugtatta az oltásra várókat.

Olaszországba az év eleje óta több mint 4 millió dózis AstraZeneca érkezett. Többek között azzal oltották be a 73 éves Mario Draghit miniszterelnököt is. Március 15-én néhány napra felfüggesztették az AstraZeneca használatát, majd újraindították.

Kedd estig 11,3 millió olaszt oltottak be, közülük 3,5 millióan kaptak második dózist is.