Nyolc országban viszont átmenetileg lelassult a Pfizer/BioNTech által fejlesztett, koronavírus elleni védőoltása kiszállítása, miután a külső hőmérsékletet nem sikerült a megfelelő szinten tartani - írja az Euronews, amely szerint a Pfizer belgiumi gyárából a hétfőre tervezett szállítmány egy napot késik. Hasonló problémák akadtak Németországban is.

"Korlátozott számú szállítmányainkat egy kisebb logisztikai fennakadás miatt átütemeztük. A fennakadást közben kiküszöböltük" - írta a Pfizer a tévécsatorna megkeresésére válaszul, hozzátéve, hogy "a vakcina előállításának folyamatában nincs fennakadás".

A gondot az jelentette, hogy csak zárt szállítási láncon keresztül terjeszthető az oltóanyag, amelynek -70 fokos hőmérsékletre van szüksége, de néhány napon át egy hétköznapi hűtő 2-8 fokos hőmérsékletén is tárolható.

Az unióban összehangoltan vasárnap kezdődött a Covid-vakcina beadása - Németországot, Magyarországot és Szlovákiát kivéve, ahol egy nappal az Európai Bizottság eredeti elképzelésétől eltérően már szombaton oltottak.

Az Európai Unió különböző gyártóktól a 450 milliós népesség maradéktalan beoltására.