Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), amely következetesen kitartott amellett az álláspontja mellett, hogy az AstraZeneca koronavírus-oltása biztonságos, várhatóan az elmúlt néhány napban lefolytatott újabb ellenőrzése alapján is erre a következtetésre jut - írja a Bloomberg. Ez utat nyit az előtt, hogy azok az országok, amelyek felfüggesztették a készítmény használatát - köztük Németország, Franciaország és Olaszország -, újra oltsanak vele. Az indoklás az volt, hogy a vakcina mellékhatásaként vérrögképződést okozhat, amit a gyártó határozottan visszautasított.

Az amerikai hírügynökség értékelése szerint felfüggesztés növelte az Európában amúgy is kaotikusan folyó oltási kampányban a zűrzavart, amivel több kárt okozott, mint amennyi hasznot az óvatosság ígért. Egyrészt emiatt tovább nőtt a különbség az USA és az Egyesült Királyság pörgős oltási kampánya és az EU lassan hömpölygő immunizációja között. Ezzel összefüggésben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal fenyegetőzött, hogy az EU teljesen leállíthatja a területén gyártott oltások kivitelét. Ez a két ország megítélése szerint nem viszonozza ezt az exportot.

Elhalasztott szúrások

A másik kár, amit a halasztás okozott az, hogy több ezer oltás beadását halasztották el az AstraZeneca készítményével annak ellenére, hogy egész Európában őrült tempóban terjed a járvány. A bírálók szerint ez a két körülmény azzal járhat, hogy több megmenthető életet követelt a koronavírus-betegség az elmúlt napokban, mint ahányan a nem bizonyított mellékhatásba belehaltak volna. Ráadásul az ügy tovább rombolta az európaiak egyébként sem acélos bizalmát a vakcinákban.

Semmi sem indokolta az AstraZeneca oltásának felfüggesztését - véli Gilles Deray, a párizsi Pitie-Salpetriere kórház orvos-professzora. Szerinte ez a döntés látványos bizonyítéka az európai oltási kampány kudarcának. Miután elsőként Dánia felfüggesztette a brit-svéd cég vakcinájának használatát, az EMA jelezte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a beoltottak körében nagyobb arányban lennének a vérrögökkel küzdők, mint általában a lakosság körében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a rendelkezésére álló adatok alapján szintén a készítmény használatát ajánlotta, mondván: biztosan több a haszna, mint a kára.

Azonnali kár

Olaszországban azonnal jelentkezett a döntés hatása, amikor a kormány felfüggesztette a készítmény használatát arra hivatkozva, hogy ki kell vizsgálni lehetséges mellékhatásait. Az északi Veneto tartomány Villorba városában egy oltási központból egyszerűen eltűntek az emberek. Nem elhalasztották az oltást, egyszerűen nem is jöttek - mondta Francesco Benazzi helyi illetékes telefonon a Bloombergnek. Szicíliában tízezer ember mondta le az oltást, Toszkánában négyezer előjegyzést mondtak vissza - derül ki a helyi média jelentéseiből.

Az AstraZeneca vakcinája egy abból a négyből, amelynek használatát az EMA engedélyezte. Az EU a második negyedévben 360 millió dózist vár ebből a készítményből, ami majdnem négyszerese annak, ami eddig jött. Az oltások halasztása azzal a veszéllyel jár, hogy tovább tartanak a lezárások és késlekedik a gazdasági fellendülés - sorolja a következményeket Veronika Grimm, Angela Merkel német kancellár egyik gazdasági tanácsadója.

Németországban a felfüggesztés politikai következményekkel járt. Az ellenzék, amely "érzi a vérszagot" a szeptemberi parlamenti választás előtt, mármint azt, hogy az oltási kampány minden hibájáért a kormánykoalíció nagyobbik pártját, a CDU-t tehetik felelőssé a választók, a CDU-hoz tartó Jehns Spahn egészségügyi miniszter lemondását követelte. Az említett olaszországi Villorba városában ugyanakkor Benazzinak szerencsére újra sok a dolga. Fel kell vennie az új oltási időpontot kérő emberek telefonjait. Úgy látja, végül egyetlen dózis sem megy majd kárba, de a következő hetekben érezhetők lesznek az emberek aggodalmai a vakcinákkal kapcsolatban.