Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög kormány a Euronews szerint abban bízik, hogy az egész Európai Unióban megkönnyítik majd a koronavírus ellen már beoltottak utazását.

Kiriákosz Pierrakakisz digitális politikáért felelős miniszter a hírportálnak azt mondta, hogy a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz európai szinten már be is nyújtotta a javaslatot. Görögország azt szeretné, ha az igazolvány az engedmények eszköze lenne - tette hozzá. A miniszter szerint azt javasolják, hogy a határokon maradjon meg a negatív teszt bemutatásának és a karanténba vonulásnak a lehetősége, de akit már beoltottak, az hadd lépjen be korlátozások nélkül a másik országba. Egyfajta gyorssávot lehetne kialakítani a reptereken, a beoltottak ide állhatnának, és nem oda, ahová a többiek - magyarázta Pierrakakisz.

Görögországban a rendszer már péntek óta működik, hétfő reggelig 55 ezer igazolványt állítottak ki, olyan embereknek, akik már az oltás mindkét dózisát megkapták. A széleskörű felhasználáshoz azonban még sok problémára kell választ találni: az egyik ilyen, hogy az országok elismerjék egymás igazolványait, illetve az is egy jogi kérdés, hogy pontosan mit kell írni az igazolványokra.

A görögök bíznak abban, hogy az uniós tagállamok elfogadják az igazolvány tervét és nagyon optimisták is ezügyben. Érveik szerint ezzel el lehetne kerülni, hogy határátlépéskor a beoltottakat is teszteljék vagy karanténban kényszerüljenek, és ezeket az erőforrásokat a többi állampolgár javára lehetne fordítani.

A Euronews szerint a görög igazolvány iránt több ország is érdeklődik, a közeljövőben bilaterális megállapodások születhetnek a külföldi használatáról.