Az IHS Markit és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (bmi) a múlt hónapban soha nem mért alacsony szintre, 32,6-ra esett a márciusban kimutatott 47,8-ról - írta az MTI.

Az 50 alatti bmi a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik.

Ennek alapján a márciusi gyáripari index is már visszaesést mutatott, de a 32,6-os áprilisi feldolgozóipari mutató az ágazat aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

A brit feldolgozóipar kibocsátási értékét, az új megrendelések értékét és a foglalkoztatást mérő jelzőszámok soha nem zuhantak olyan ütemben a bmi számításának 28 évvel ezelőtti kezdete óta, mint most - közölte az IHS Markit hangsúlyozza,.

Az ellátási oldal is súlyosan megszenvedi a járvány hatásait: a felmérés szerint a jelenlegi átlagos beszállítói késések szintén példátlanok a felmérések eddigi 28 éves történetében. A nemzetközi áruforgalmat a légi és a tengeri teherszállítás késedelmei, valamint határellenőrzési problémák akadályozzák, a járvány miatt kialakult munkaerőhiány pedig gyakran a részegységtermelést is korlátozza.