A költségvetési tanácsnak a kormány 2021-es költségvetési tervezetére hivatkozó jelentése szerint az idén 10,5 százalékkal csökkenhet a GDP, szemben a még októberben a parlament elé terjesztett jövő évi költségvetési terv előző verziójában szereplő 8,2 százalékkal. A parlamenti jóváhagyásra váró költségvetési terv emellett még 4,8 százalékra mérsékelte a jövő évi GDP-növekedést is az előző tervben szereplő 7,5 százalékos növekedésről.

Görögország november elején léptette életbe a járványvédelmi korlátozásokat a fertőzések számának a felfutása miatt, az első, a tavaszi zárlatnál kevésbé restriktív feltételek mellet. Amennyiben azonban a korlátozások időben elhúzódnak, vagy további intézkedéseket kell életbe léptetni, az komoly negatív hatással lehet az ország gazdasági teljesítményére - írja a kormánytól független költségvetési tanács jelentése.

Görögország a bruttó hazai termékének a negyedét felemésztő évtizedes pénzügyi válság után 2017-ben emelkedett ki a recesszióból. Az idén pedig a második negyedévben 14 százalékkal esett vissza a járvány miatt az ország gazdaságának teljesítménye, 25 éve a legnagyobb mértékben.