A lengyeleknek valami különleges szerencséjük van a válságoknál - mondják önmagukról a Rzeczpospolita cikke szerint. Elkerülte őket a 2008-2009-es globális összeomlás, s bár a koronavírus-járványt nem, de kisebb gazdasági kárt okozott, mint az országok többségében. 2009-ben Lengyelország volt az egyetlen az unióban, amelynél nem esett a GDP. Ebben segített a zloty meggyengülése és az előző évek adócsökkentése is.

Nagyjából tíz évre rá, 2020-ban nem sikerült tartani a "zöld sziget" státuszt, mert mint a statisztikai hivatal hivatal előzetes becsléséből kiderül a GDP 2,8 százalékkal csökkent, ami az első és egyben legmélyebb csökkenés 1991 óta. Ugyanakkor ez nem akkora, mint amilyentől egy hónapja tartottak és jóval kisebb, mint az uniós országok többségében.

QP | Quality Placement

A lengyel gazdaság válság elleni ellenállását a pénzügyi politika jelentős enyhítésének, az erős német gazdasági kapcsolatoknak köszönhetik. Emellett ezúttal szerencse, hogy a turizmus nem játszik jelentős szerepet a lengyel GDP termelésében. Ehhez vehető még az ipar kedvező struktúrája. Dacára annak, hogy az állam kiadásai a válságkezelés miatt megugrottak az államadósság csak a GDP 60 százalékára ment fel, az egy évvel korábbi 46 százalékról.

A szakemberek szerint a fogyasztók és a cégek megtanultak a járvány körülményei között élni, illetve működni. Biztosak abban, hogy a válság miatt indított gazdaságösztönzésnek és az erős exportnak köszönhetően Lengyelország 2021-ben a régió országainál jobban fog boldogulni.