Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó nagyot ugrottak a piacok hétfő délelőtt többek között az amerikai Fed elnökének vasárnap esti-  CBS televíziónak adott - interjújának köszönhetően. Jerome Powell ugyanis azt mondta, a Fed korántsem fogyott még ki a munícióból, ha az amerikai gazdaság élénkítéséről van szó. Ezt a befektetők úgy fordították le, hogy hajlandóak újabb lépésekkel támogatni a piacokat.

Powell szerint a legfontosabb adatokat most az amerikai gazdaság szempontjából a járvány alakulására vonatkozó egészségügyi számok jelentik. Úgy látja, az amerikai családok és cégek még a következő 3-6 hónapban kormányzati segítségre szorulnak. A Fed elnöke szerint fontos betartani a távolságtartásra vonatkozó szabályokat ahhoz, hogy sikeresen újra lehessen indítani az amerikai gazdaságot. Ha ez összejön, akkor szerinte viszonylag hamar megkezdődhet a fellendülés. Az interjúban többször is hangsúlyozta, mennyire fontos a fellendülés szempontjából az alapos kézmosás és a maszkviselés.

A Fed-elnök nem tartotta kizártnak, hogy a munkanélküliségi ráta értéke elérheti a visszaesés során a 25 százalékot és a második negyedéves GDP visszaesés mértéke éves szinten a 20 százalékot is. Ezek olyan értékek, amelyeket utoljára a Nagy Gazdasági Válság alatt látott az amerikai gazdaság. Powell nem tartotta ugyanakkor valószínűnek, hogy az ilyen mértékű visszaesés hosszan elhúzódó lenne.
Ha nem lesz második hullám a járványban, akkor szerinte a második félévben a gazdaság fokozatosan magához térhet. Azonban ahhoz, hogy a fellendülés teljes legyen, az emberek bizalmának kell teljesen visszatérnie, márpedig erre egy vakcina kifejlesztéséig nem lesz esély.