A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) kedden publikált felmérése alapján a német vállalatok körében áprilisban 86,3 pontra, a valaha regisztrált legalacsonyabbra csökkent a foglalkoztatási hangulatindex a márciusi 93,4 pontról. Az index havi csökkenésének a mértéke is a valaha mért legnagyobbnak bizonyult.

Az ifo szakértőinek a megítélése szerint a foglalkoztatási hangulatindex zuhanása elbocsátási hullámot, a munkanélküliek számának nagymértékű növekedését vetíti előre. Az elbocsátások minden gazdasági ágazatra kiterjednek majd, így a 2008-2009-es gazdasági és pénzügyi válság óta első alkalommal a szolgáltatóipari ágazatokra is - számolt be az MTI.

A feldolgozóiparban felgyorsul az alkalmazottak számának már a járvány által kiváltott válság előtt megindult csökkenése. A szupermarketek kivételével a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma is csökken a prognózis szerint, sőt az építőipar sem fogja tudni kivonni magát a negatív foglalkoztatási dinamika alól - fogalmaz a közlemény.

Az ifo mintegy 9 ezer feldolgozóipari, szolgáltatóipari és építőipari, kis- és nagykereskedelmi ágazatokban működő vállalkozás körében végzett felmérés alapján állítja össze havi rendszerességgel foglalkoztatási barométerét. A koronavírus-járvány előtt lendületes növekedést mutatott a foglalkoztatás Németországban, a 2010-es évek eleje óta a munkanélküliségi ráta 8 százalékról egészen 5,1 százalékig csökkent.

Az év második felében már megindul a gazdasági teljesítmény növekedése Németországban a vírusjárvány korlátozására bevezetett intézkedések feloldásával, az év első felében elszenvedett visszaesést azonban ez nem fogja tudni pótolni, a GDP az idén 6,6 százalékkal eshet és a koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye az ifo prognózisa szerint.

Az első negyedéves 1,9 százalékos csökkenes után a második negyedév 12,2 százalékos mínuszt hozhat - mondta Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője. Összességében az idén 6,6 százalékos lehet a GDP-csökkenés. A munkanapok viszonylag magas számát figyelembe véve pedig naptári kiigazítással 6,2 százalékos.

A koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye, ehhez azonban 2021-ben 8,5 százalékos GDP-növekedésre lesz szükség.

Az elemzők azzal a feltételezéssel éltek, hogy a járványt felszámolni nem sikerült ugyan, de terjedését megfékezni igen, egy második hullám kitörésének a megelőzését is beleértve. Egyúttal azt is feltételezték, hogy sem Németországban, sem pedig beszállító és felvevő piacain nem lesz nagy csődhullám.