Kína jó úton halad afelé, hogy első negyedéves gazdasági növekedése érezhetően elmaradjon a várttól a vuhani vírus okozta járvány miatt - írja a Financial Times. A fogyasztáson és a turizmuson kívül a feldolgozóipart is közvetlen veszély fenyegeti. A kormány kénytelen volt meghosszabbítani a holdújévi ünnepi időszakot, hogy csökkentsék az emberek érintkezését utazásait idején. Január utolsó hetének kezdetén közel 2750 megerősített esetet jegyeztek fel az új influenzaszerű megbetegedésből és 80-an vesztették életüket.

A meghosszabbított munkaszünet komoly károkat okozhat például Szucsu tartományban, a világ egyik legnagyobb feldolgozóipari központjában, ahova késve fognak visszaérkezni az ingázó dolgozók. Ezen a területen van üzeme mások mellett olyan multiknak is, mint a Johnson & Johnson. A kínai bankok és biztosítótársaságok arra készülnek, hogy némi segítséget nyújtanak bajba kerülő ügyfeleiknek, például csökkentheti hitelkamataikat vagy könnyíthetnek a visszafizetés feltételein - derült ki a kínai bankfelügyelet jelentéséből.

Rosszkor jött

A járvány a lehető legrosszabbkor tört ki: az ázsiai országban ilyenkor milliárdos nagyságrendben mozdulnak meg az emberek, hogy felkeressék szülőhelyüket, amelytől távol dolgoznak. A gazdaság szempontjából az okoz külön gondot, hogy az elmúlt évben 30 éve a legalacsonyabb növekedést jegyezték fel, így a lassulás a korábbi lassulást erősíti tovább. Nyilvánvalóan ez tükröződik abban is, hogy az olaj ára 2020-ban először csökkent hordónként 60 dollár alá.

Az utazásokkal kapcsolatos visszaesést jól tükrözik a friss statisztikai adatok. A holdújév első napján, január 25-én több mint 40 százalékkal maradtak el a vasúti utazások az egy évvel korábbitól és hasonló visszaesést jegyeztek fel a statisztikusok a légi közlekedésben is. Összességében majdnem 30 százalékkal csökkent a forgalom. A Ctrip, Kína legnagyobb utazási ügynöksége arra kérte üzleti partnereit, hogy utalják vissza ügyfeleiknek az utazási költséget, akik lemondják útjukat.

Elmaradt a buli

A pekingi Tiltott Város keleti kapujának környéke igen népszerű azok körében, akik a holdújévi időszakban szerepnek bulizni, ám vasárnap, az ünnepség második napján elmaradt a hagyományos fesztivál. A környék teljesen csendes marad. Egy árus a 2003-as SARS járványhoz hasonlította a helyzetet. Abban bízik, hogy ahogy melegedik az idő, lecseng a járvány, és visszatérnek a kuncsaftjai.

A SARS, amelynek 800 halálos áldozata volt, két százalékpontot vágott le a kínai gazdasági növekedés üteméből: 11,2 százalék helyett az első negyedévben csak 9,1 százalék jött össze. Akkor azonban egy nagy kereskedelmi expanzió kezdetén voltak, amit viszonylag könnyű volt pótolni, míg mostanra sokkal fontosabbá vált a belső fogyasztás. Ráadásul akkor a visszaesést követően a gazdaságösztönző programot indíthattak, míg jelenleg hiánnyal küszködik a költségvetés, ezért kisebb a kormány mozgástere.