A társadalom traumaként élte meg az elmúlt két év történéseit: azok, akik vendéglátásból éltek, ahogy azok is, akik a társasági életüket a baráti köreikben szervezték meg. „Úgy látom, hogy ez semennyi nyomot nem hagyott a vendégeinken, de az emberek nagyon gyorsan visszatértek a megszokott kerékvágásba, valódi újraéledést érzékelünk. Rengeteg vendég érkezik, és természetesen az is érezhető, hogy az egyetemisták visszatértek Kolozsvárra” – mondta Mostis Gergő, az egyik ismert kolozsvári kávézó üzemeltetője a Maszolnak.

A többség már nem csak azért látogat el vendéglátóhelyekre, hogy estenként elfogyasszon egy italt, hanem azért, hogy újra találkozhasson és együtt legyen másokkal. Már osztályközösségek és egyetemi szakkörök is betérnek a kávézókba, éttermekbe, ismét felélénkültek a csoportos találkozások.

Ugyanakkor az az átállási időszak nehezebb az éttermeknek. A kocsmák és rendezvénytermek sokkal könnyebben átálltak, mint például az éttermek, mert teljesen más, sokkal hosszabb és bonyolultabb az ellátási, beszerzési láncuk. „Ne felejtsük el, hogy valamikor novemberben olyan szituáció is előállt, hogy kedden kinyithattunk és szombaton be kellett zárnunk. Képzeljük el az éttermeket, amelyek újból feltöltötték a készleteiket. ”

A vállalkozó szerint hatalmas probléma a vendéglátásban jelentkező munkaerőhiány. „Akiket a járvány miatt elbocsátottak a munkahelyeikről, egyből külföldi munkát kerestek, mert ott sokkal gyorsabban megszerezhették a kiesett összeget, mint egy romániai vendéglátóhelyen.” Valószínűleg a nyári szezonban is munkaerőhiánnyal küszködnek majd a vendéglátósok. Megoldás lehetett volna, ha a technikai munkanélküli-segélyt hosszan fenntartja a kormány, hogy itthon maradjanak a szakemberek.