Börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek korrupcióval vádolt tisztségviselőket Szaúd-Arábiában a Mohamed bin Szalmán trónörökös által felügyelt korrupcióellenes kampány részeként. Az SPA-nak az országos korrupcióellenes bizottságra (Nazaha) hivatkozó beszámolója szerint az ítéleteket nemrég hozta meg egy bíróság a fővárosban, Rijádban pénzügyi és közigazgatási korrupciót érintő ügyekben.

Az elítéltek között volt egy tartományi kormányzó, akit három év börtönbüntetésre és 25 ezer riálra (több mint kétmillió forintra) büntettek vesztegetés és sikkasztás vádjaival. Egy önkormányzati kisajátítási osztály vezetőjét vesztegetés, okirathamisítás és pénzmosás vádja miatt 11 év börtönbüntetésre és meg nem határozott pénzbírságra ítéltek. Ugyanez a bíróság bűnösnek talált egy bírót is vesztegetés és hatáskörrel való visszaélés vádjában, és tíz év börtönbüntetést, valamint 300 ezer riálos (több mint 24 millió forintos) pénzbírságot rótt ki rá. Tíz év börtönbüntetéssel és 60 ezer riálos (több mint 4,8 millió forintos) pénzbírsággal sújtottak egy polgári védelmi tisztet, akit vesztegetésben, hatalommal való visszaélésben, közpénzek elsikkasztásban és pénzmosásban való érintettségben találtak bűnösnek.

A Nazaha korábban beszámolt arról, hogy 207 kormányzati alkalmazottat vettek őrizetbe Szaúd-Arábiában a korrupcióellenes hatóságnak egy tucat minisztériumban véghezvitt legutóbbi tisztogatása során. Az őrizetbe vett személyek között vannak belföldön és külföldön élő lakosok, illetve minisztériumi alkalmazottak.

A Szaúd-Arábiát gyakorlatilag irányító trónörökös 2017-ben indította el korrupcióellenes kampányát, amelynek első három hónapjában az Ál Szaúd uralkodócsaládot körülvevő üzleti és politikai elit számos tagját vették őrizetbe és tartották fogva a rijádi Ritz-Carlton Hotelben. Az őrizetbe vett személyek közül később többen rácsok mögött végezték, ám számos őrizetbe vett személynek sikerült pénzügyi megállapodást elérnie a hatóságokkal, a királyság szerint több mint 100 milliárd dollár (több mint 30 ezer milliárd forint) értékben. A kampány kezdete óta számos közalkalmazottat ítéltek el korrupció és vesztegetés vádjaival.