Az idegőrlő utóbbi napok ellenére úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk koalícióra lépni az Észt Reformpárttal, és remélem, ez sikerülni fog - írta Facebook-oldalán a centrumpárti politikus. Yana Toom szerint a megbeszélések sikere esetében az Észt Reformpárt vezetője, Kaja Kallas lesz az új miniszterelnök.

Ratas szerdán jelentette be lemondását a pártjához köthető korrupciós ügy miatt. Kersti Kaljulaid államfő ezt követően Kallasnak adott kormányalakítási megbízást.

Taavi Pern főügyész tájékoztatása szerint az európai uniós tagállam igazságügyi szervei korábban vizsgálatot indítottak egy ingatlanprojekthez nyújtott hitel miatt. Az őrizetbe vett öt gyanúsított között van az Észt Centrumpárt főtitkára, a pénzügyminiszter egyik tanácsadója és egy ingatlanfejlesztő vállalkozó, aki gyakran adományozott a pártnak, amely - jogi személyként - ugyancsak gyanúba keveredett.

A főügyész szerint ugyanakkor nincs ok azt feltételezni, hogy Ratas is tudott volna a történtekről. Ratas 2016 novembere óta állt az észt kormány élén.

A nyomozás során kiderült, hogy Hillar Teder ingatlanfejlesztő vállalkozó és Mihail Korb, az Észt Centrumpárt főtitkára tavaly arról állapodott meg, hogy Teder a helyhatósági választások előtt egymillió eurót adományoz a pártnak. Ezért cserébe a vállalkozóhoz köthető Porto Franco vállalat a gazdasági és távközlési minisztérium által létesített KredEx állami hitelintézeten keresztül 40 millió euró (4,5 milliárd forint) kölcsönt kap. Teder kétszer fizetett a pártnak alkalmanként 30 ezer eurót.

A KredEx igazgatói tanácsa július elején tárgyalt a hitelügyletről, a kormány pedig szeptember 3-án hagyta jóvá.

Az Észt Centrumpárt főtitkára, Korb még kedden lemondott tisztségéről.

A jobbközép Észt Reformpárt a parlamenti ellenzék vezető ereje, amely a 2019 márciusi választásokon győzött, 34 mandátumot szerzett a 101 fős törvényhozásban, de nem került be a kormánykoalícióba. A párt ugyanakkor 1999 és 2016 között képviseltette magát a kormányban, amikor is olyan nagy jelentőségű események történtek, mint Észtország belépése az Európai Unióba és a NATO-ba - írta az MTI.