A csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős, a vádlott fellebbezhet. Ugyanabban az ügyben Cristian Boureanu volt törvényhozót is négy év és három hónap szabadságvesztésre ítélték, akárcsak Mircea Ionut Costeát, a romániai Eximbank volt vezérigazgatóját, aki 7 év börtönbüntetést kapott.

Constantin Dascalut, a román közlekedési minisztérium volt államtitkárát öt és fél év szabadságvesztéssel sújtották - írja az MTI.

A korrupcióellenes ügyészség által összeállított vádirat szerint a vádlottak 2005 és 2017 között kenőpénzt kértek az osztrák Swietelsky-Wiebe-Takenaka cégek alkotta osztrák konzorciumtól, hogy ebben az időszakban a konzorciumnak ítéljék a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújítására kiírt különböző közbeszerzési pályázatokat. A vádhatóság szerint az osztrák cég összesen 20 millió euró kenőpénzt fizetett a vádlottaknak. Ez utóbbiakat Josef Hornegger üzletember, az osztrák konzorcium képviselője buktatta le, aki korábban egy, ettől az ügytől elkülönített, másik ügyben elismerte, hogy megvesztegette a vádlottakat, köztük Vladescut is. Az üzletember a beismerésnek köszönhetően három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte őt a román bíróság.

A vádhatóság szerint a kenőpénz a Vladescu által irányított, vagy hozzá közel álló, adóparadicsomokban bejegyzett cégekhez került fiktív szerződések révén.

Sebastian Vladescu 2005 és 2007 között, majd 2009 és 2010 között volt pénzügyminiszter.