Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor aláírásával jelent meg kedden este a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint a kormány elfogadta az Európai Unióból származó forrásokra vonatkozó csalás és korrupció elleni stratégiát, a további törvénymódosítások mellett eleget téve ezzel az egyik fontos vállalásának, amit annak érdekében tettek, hogy leállításra kerüljön a hazánkkal szemben még áprilisban indított eljárás, és ne fagyasszák be a többezer milliárdos támogatásokat.

Bármikor módosíthat a területfejlesztési miniszter

A közlönyben megjelentek alapján a kormány felhívja Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy azonnal tegye közzé a stratégiát www.palyazat.gov.hu oldalán. Navracsics emellett felhatalmazást kapott arra, hogy amennyiben az Európai Bizottsággal történő későbbi konzultáció azt megkívánja, módosítsa a stratégiát.

Egy neve elhallgatását kérő európai bizottsági tisztviselő a napokban úgy jellemezte a Magyarország és a Bizottság közötti tárgyalások állását a Reutersnak, hogy egyre közelebb járunk az uniós forrásokhoz. Szerinte a kormány képes lehet teljesíteni az igazságszolgáltatás függetlenségére vonatkozó uniós kérelmeket, és ugyan még nem ért a tárgyalás végére, egy nagy lépést tett előre, hangsúlyozta.

Kép: MTI Fotó, Kovács Attila

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pedig az év végére teszi azt, hogy visszatérhetünk ahhoz a normális menetrendhez, amely szerint az operatív programok és a helyreállítási alap forrásai újra rendszeresen érkezhetnek Magyarországra. A politikus emlékeztetett, a vállalások egyike az autonóm államigazgatási szervként létrejövő Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálására. A magyar kormánynak december 19-ig van ideje teljesíteni a vállalásait.

Befagyasztva, kolvasztva

Mint arról a napi.hu korábban beszámolt, az Európai Bizottság a jogállamisági eljárás miatt befagyasztotta a tekintélyes mennyiségű uniós forrást, a közbeszerzési törvények hiányosságai miatt pedig további 7,5 milliárd euró visszavágását javasolta, ha nem tesznek lépéseket a korrupció visszaszorítására. Arról, hogy ehhez milyen "csodafegyvert" fejlesztett ki a kormány, itt írtunk bővebben>>>