Lövöldözésekre került sor Koszovó északi részén vasárnap, ahol a rendőrség két határátkelőt is lezárt az incidenst követően. Bár hivatalosan továbbra sem tisztázott, hogy kik tüzeltek és mire, a rendőrség közleménye szerint senki nem sérült meg – írta meg az Al-Jazeera.

Vasárnap este szerb nemzetiségűek százai teherautókkal, tartálykocsikkal és más nehéz szállítójárművekkel elállták a Szerbiával közös jarinjei és brnjaki átkelőhelyek felé vezető utakat, ezzel a forgalmat akadályozva. A fegyverek nagy valószínűséggel itt dördülhettek el.

A 90-es évek Délszláv háborúja azután látszott kiújulni, hogy Pristina kormánya hétfői kezdéssel arra kötelezte volna a Koszovóba érkező szerbeket, hogy személyi igazolványukat egy speciális tartózkodást lehetővé tevő ideiglenes okmányra cseréljék.

A határtörvény szerint az országban élő szerb nemzetiségű embereknek ezen felül a Szerbia által kiadott rendszámtábláikat is két hónapon belül koszovói jelzésűre kellett volna váltaniuk, de az újraéleződni látszó helyzet megfékezése miatt, Pristina egyelőre szeptember 1-re módosította a törvény hatálybalépésének idejét.

Határtologatás

Ezt a módosítást úgy látszik elsősorban Jeffrey Hovenier, az ország amerikai nagykövete kérésére eszközölték. Koszovó kormánya a találkozó után kiadott közleménye szerint azon túl hogy elhalasztják az új szabály bevezetését, arra törekednek, hogy „minden barikádot eltávolítsanak és biztosítsák a teljes mozgásszabadságot”.

Koszovó miniszterelnöke Albin Kurti korábban azt nyilatkozta, hogy a törvény pusztán csak kölcsönös lépés, hiszen a belgrádi kormány ugyanezeket követeli meg az Szerbiában élő koszovói polgároktól. Ugyanakkor Josep Borrell az Európai Unió biztonságpolitikai és külügyi főképviselője Twitteren azt írta, hogy az uniós tagállamiságra pályázó Koszovó Szerbiával kapcsolatos problémáit az EU-n keresztül kéne rendezni.

Határfeszegetés

A Borrell által említett EU-s dialógus már 2011 óta próbál kompromisszumot teremteni a két ország között, de egyelőre sikertelenül. Míg Koszovó függetlenségét mostanra több mint 100 ország, köztük az Egyesült Államok is elismeri, addig Szerbia erre továbbra sem mutat hajlandóságot.

Bár vasárnap Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a helyzet felforrósodott a határon és meg kell beszélni a dolgokat, nyilatkozatában arra is figyelmeztetett, hogy ha Koszovó támadást intéz országa ellen, akkor "Szerbia győzni fog" és megköszönte az Ukrajnát 5 hónapja lerohanó Oroszország külügyének kiállását Szerbia mellett.

A helyzetet továbbra is közelről figyeli a helyi békefenntartásra még 1999 létrehozott NATO szerv, a KFOR (Kosovo Force), amelynek jelenleg Magyarország adja a parancsnokát Kajári Ferenc személyében. Korábbi bejelentésük alapján továbbra is készek beavatkozni, hogy megőrizzék a térség „stabilitását”.