Múlt héten egy robbanóanyaggal megrakott drón csapódott egy Libéria lobogója alatt közlekedő, az Arab-tenger északi részén áthaladó hajóba – közölte kedden az amerikai haditengerészet az incidens után végzett vizsgálati eredményekre hivatkozva. Az amerikai 5. flotta bizonyítékot gyűjtött az incidensről, és elküldte egy laboratóriumba, ahol a technikusok megerősítették, hogy a drón egy iráni gyártmányú Shahed-136-os volt (magyar átírásban Sahíd-136), egy olyan fegyver, amelyet hónapok óta használnak Ukrajnában az orosz hadsereg csapásaihoz.

„A nemzetközi vizeken áthaladó kereskedelmi tartályhajó elleni iráni támadás szándékos, kirívó és veszélyes volt, veszélyeztette a hajó legénységének életét és destabilizálta a közel-keleti hajózási útvonalak biztonságát” – mondta Brad Cooper altengernagy, az amerikai haditengerészeti erők központi parancsnokságának, az amerikai 5. flottának és az egyesített tengeri erőknek a parancsnoka a Business Insider szerint.

A Pacific Zircon nevű tartályhajót november 15-én este érte támadás. Az amerikai haditengerészet szerint egy drón csapódott a hajó hátuljába, 30 hüvelyk (76,2 centiméter) széles lyukat ütött a hajótesten, majd felrobbant, és megrongálta az ivóvíztartályt, egy kazánt és egy mentőcsónakot. Végül a tanker nem süllyedt el.

Az ukrajnai háborúban nagy pusztítást okozó Sahíd-136-os eszközöket Irán gyártja, adta el az elszigetelődött Oroszországnak. Teherán korábban már dróntechnológiát szállított a Jemen nemzetközileg elismert kormánya ellen harcoló huszi lázadóknak. Emellett ezek a drónok Szaúd-Arábiában és Irakban is bevetésre kerültek már különböző létesítmények ellen.

Bár drónnak nevezik, az iráni Sahíd-136 valójában technikailag egy öngyilkos eszköz. Ezek a nagy hatótávolságú és kisméretű rendszerek robbanóanyaggal vannak megtöltve, és úgy repülnek, mint egy normál drón, és képesek egy célterület felett körözni mielőtt becsapódnának. Meghatározott célpontokra irányíthatók, majd egyenesen beléjük csapódnak, ezután pedig felrobbannak. A brit védelmi minisztérium hírszerzési adatai szerint a 440 kilós fegyverek viszonylag lassúak és kis robbanótöltetet hordoznak.

A mostani dróntámadás Irán további elszigetelődéséhez vezethet. Teherán az oroszokkal folytatott együttműködése miatt egyre jobban elszigetelődik, amelyet csak erősít a központi hatalom erőszakos fellépése az országszerte kirobbant tüntetések résztvevőivel szemben.