Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai republikánusok és demokraták 29 tagú kétpárti bizottsága közel került ahhoz, hogy megállapodjon az októberben indult adóév költségvetéséről - jelentette a Bloomberg. Ez biztosítaná a kormányzati kiadások finanszírozását január közepétől. Októberben, amikor a megegyezés hiányában két hétig bénult volt a közigazgatás jelentős része, a kongresszus január közepéig garantálta a közkiadások finanszírozását.

Az alku lényege szerint a demokraták tudomásul vennék, hogy a kormány bizonyos szolgáltatások díjának emelésével tenne szert új bevételekre. Eredetileg amellett voltak, hogy szüntessenek meg egyes vállalati adókedvezményeket.

A republikánusok elfogadnák, hogy a költségvetés főösszege nagyjából valamivel ezermilliárd dollár alatt lenne, azaz nagyobb kiadást tartalmazna, mint amennyit jónak látnának. Eredetileg 967 milliárdos büdzsét tartottak volna elfogadhatónak, míg a demokraták 1,058 milliárdos kiadással számoltak.

Orosz rulett amerikai módra

Az szolgáltatási díjak emelkedése kellemetlenül fogja érinteni a fogyasztókat. A kiszivárgott hírek szerint egyebek mellett megemelnék a repülőjegyben fizetendő biztonsági díjat, amit a 2011. szeptember 11-ei katasztrófa után vezettek be. Ez 11 milliárd dollárt hozhat az államnak. További lehetőség, hogy növelik az állami nyugdíjra jogosultak tb-járulékának azt a részét, amit a munkavállaló fizet bér után.

A felek októberben nem tudtak megegyezni a költségvetés finanszírozásáról, illetve az államadósság plafonjának emeléséről. A pókerjátszma hetekig tartó patthelyzethez vezetett, ahol az volt a kérdés, fejbe lövi-e magát a politikai elit azzal, hogy egyik párt sem enged akaratából. A politikusok azt kockáztatták, hogy a kiadási limit emelésének elmaradása miatt az USA nem tudja törleszteni adósságait, s ezzel technikai értelemben fizetésképtelenné válik.

A republikánusok ragaszkodtak a Barack Obama nevéhez fűződő egészségügyi reform okozta kiadások visszavágásához, amiből Obama és a demokraták nem engedtek. A közvélemény az ellenzéket büntette: a republikánusok népszerűsége rekordmélységbe zuhant a kormányhivatalok bezárása miatt, ami nem könnyítette meg az amerikaiak életét.