Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kijevi központi bank napi 15 ezer hrivnyának (1500 dollár) megfelelő összegben korlátozza a bankbetétekből felvehető deviza összegét - jelentette be Sztapan Kubiv, a jegybank néhány napja kinevezett új elnöke a Reuters tudósítása szerint. A lépés célja, hogy támaszt adjanak a nemzeti valutának, amelynek árfolyama az utóbbi napokban enyhén szólva hullámzó volt. Az emberek az elmúlt napokban sorban álltak az ATM-ek előtt, hogy pénzt vegyenek fel számláikról.

További oka a beavatkozásnak, hogy a hrivnya védelmét szolgáló devizaeladások miatt a február eleji 17,8 milliárd dollárról 15 milliárd dollárra zuhantak a jegybank külföldi devizatartalékai. Az árfolyam ma kora délután 9,55 hrivnya/dolláron állt a tegnapi valamivel több mint 10 dolláros magasság után. Kubiv a napokban már jelezte, hogy lépéseket tesznek a pénzügyi helyzet stabilizálása érdekében.

Korábban John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy orosz kollégája, Szergej Lavrov telefonbeszélgetésükön biztosította arról, hogy Oroszország nem fog katonai eszközökkel beavatkozni az Ukrajnában kialakult belpolitikai-társadalmi válságba. Washington azt várja Moszkvától, hogy a Krímben kialakult helyzetben bizonyítsa ezt a vállalását.

Mindenkinek hátra kellene egyet lépnie a következő napokban. El kell kerülni bármilyen provokációt - jelentette ki Kerry azon a sajtótájékoztatón, amelyet Frank-Walter Seinmeier német külügyminiszterrel tartott. Az USA támogatja a csütörtökön megalakult új ukrán kormányt.