Ukrajna elvesztheti a Nemzetközi Valutaalap tagállamainak támogatását, ha a Donbaszban folyó harcok a második minszki megállapodásban foglalt fegyverszünet ellenére tovább eszkalálódnának - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokból. Emiatt a tagállamok képviselői leszavazhatják az IMF igazgatóságában a Kijevnek szánt 17,5 milliárd dolláros, négyéves hitelprogram megindítását. A testület március 11-én hozza meg döntését.

Az információk ugyanakkor nem teljesen világosak. Az értesülések egy része szerint már akkor visszavonhatja támogatását az IMF, ha az oroszbarát szakadárok hadserege megtámadja az Azovi-tenger partján fekvő, félmillió lakosú Mariupol városát. (Ukrán értesülések szerint éppen erre készülnek.) Más hírek arról szólnak, hogy csak akkor vonulna vissza a Valutaalap, ha nyílt háború robbanna ki Oroszország és Ukrajna nagy része között.

Rosszabb a vártnál

Ha az IMF meghátrálna, akkor jóval nagyobb terhek nehezednének Ukrajna két további támogatójára, az EU-ra és az USA-ra. Nekik kellene kipótolniuk a hiányzó pénzt, hogy segítsenek a kijevi kormánynak az orosz gazdasági nyomás kivédésében, illetve a szakadárok katonai visszatartásában. Az IMF helyzete más, mint az EU-é vagy az USA-é, ugyanis egy hitelintézetről van szó, amelynek számolnia kell azzal, hogy ha tovább romlana a helyzet Ukrajnában, akkor nem kapná vissza az országnak nyújtott kölcsönét.

Az egyre intenzívebbé váló konfliktus miatt a Valutaalap tavaly kénytelen volt felülvizsgálni GDP-előrejelzését, de még így sem találta el a valóságot. Áprilisban úgy számoltak, hogy 2014-ben 5 százalékkal zsugorodik az ukrán gazdaság, majd 2015-ben 2-vel nő. Szeptemberben már 5,5 százalékos mínuszt és csak egyszázalékos pluszt vártak, végül megállapítottak, hogy 2014-ben 7,5 százalékkal hanyatlott a GDP. A kijevi pénzügyminisztérium 2015-re 5,5 százalékos visszaesést vár.

Az utolsó fillérek

A helyzetet bonyolítja a kijevi jegybank hét eleji döntése, amelynek értelmében korlátozták a tőkeáramlásokat (a hrivnya árfolyamának védelmében megtiltották a kereskedelmi bankoknak, hogy beváltsák ügyfeleik külföldi devizáját). A Valutaalap szakembereinek emiatt újra kell számolniuk gazdasági prognózisukat, amelynek alapján megbecsülik a hitel visszafizetésének feltételeit - tudta meg a Bloomberg egy másik belső forrástól.

Ukrajna a pénzügyi szakadék szélén áll. A jegybank devizatartaléka az egy évvel ezelőtti 17,8 milliárd dollárról januárra 6,4 milliárdra esett. Ha valaki segíteni akar, annak heteken belül, tehát nem hónapok múlva kell pénzt pumpálnia az országba - jelentette ki Ondrej Schneider, az washingtoni IIF pénzügyi szervezet vezető elemzője.

És a helyzetet még ez sem oldaná meg. Az IMF vezette programban összesen 40 milliárd dollárt kaphat Ukrajna. A Valutaalap 17,5 milliárdján fölül kétoldali szerződések alapján juthatnak hitelhez, míg 15 milliárd dollárt úgy takarítanának meg, hogy átütemeznék az államadósság egy részét. Schneider szerint túl optimista az a becslés, amely szerint ezzel a módszerrel ennyi pénzt megspórolhatnak.

Az IMF egyébként a tavaly októberi parlamenti választások előtt felfüggesztette Ukrajna finanszírozását, hogy időt adjon a szavazás után felálló új kormánynak reformtervei kidolgozására.