Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó nyolc éve nem járt a kínai fővárosban, s elemzők úgy vélik, a mostani látogatásra érzékeny időszakban került sor, amikor a kétoldalú kapcsolatokban és több nemzetközi kérdés megítélésében is nézeteltérés jellemzi a két ország viszonyát.

A kínai sajtóbeszámolók szerint Hu megerősítette: a kínai-amerikai kapcsolatok fejlődésének feltétele, hogy mindkét fél tiszteletben tartja a másik alapvető érdekeit, az érzékeny kérdéseket pedig "óvatosan, megfelelő módon kezeli". Az amerikai politikus a kínai-amerikai kapcsolatokat a világ legfontosabbjai között említette, s kifejezte Washington készségét arra, hogy együtt dolgozzon Pekinggel a két ország vezetői közötti megállapodások végrehajtásán.

Donilon "őszinte és mély" eszmecserét folytatott Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsossal, aki a kínai kormányban a külügyeket felügyeli, s a kommunista párt központi bizottságában a külügyi és a nemzetbiztonsági terület irányítója. Mielőtt továbbutazott volna Tokióba, Donilon tárgyalt Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnökkel és Vang Csi-san (Wang Qishan) miniszterelnök-helyettessel, Hszü Caj-houval (Xi Caihou), a Központi Katonai Bizottság alelnökével és Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszterrel. A megbeszélésekről nem közöltek részleteket.

Megvédeni Japánt

A China Daily című, angol nyelvű napilapban megszólaltatott kínai szakértő szerint az amerikai politika alakításában befolyásos személyiségként ismert Thomas Donilon látogatása fontos a kapcsolatok stabilizálása szempontjából, mert - mint mondta - a kommunikáció "a kölcsönös stratégiai bizalom hiánya és az egyes kérdésekben elkerülhetetlen nézetkülönbség ellenére" képes a negatív hatások csökkentésére.

Kína bizalmatlanul fogadta az Egyesült Államok bejelentését arról, hogy fokozza jelenlétét az ázsiai és csendes-óceáni térségben, és azt, hogy Washington hangsúlyozza: adott esetben megvédi térségbeli szövetségeseit. Ez vonatkozik a Pekinggel területi vitában álló Fülöp-szigetekre és - még inkább - Japánra. Japán éppen ezekben a napokban kapott Amerikától MV-22 Osprey típusú billenőrotoros katonai konvertiplánokat, amelyek függőleges fel- és leszállásra alkalmas repülőgépek.

Gemba Koicsiró japán külügyminiszter szerdán közölte, hogy Osprey gépek Okinavára telepítését az észak-koreai biztonsági veszélyek mellett a "kínai tengeri terjeszkedés" indokolja. Gemba kedden arról beszélt, hogy a Szenkaku-szigetek - kínaiul Tiaojü- (Diaoyu) szigetek - területét a Japán és az Egyesült Államok közötti biztonsági és együttműködési megállapodás alá vonják. Ez lehetőséget nyújt az Egyesült Államoknak arra, hogy Japán szuverén területén katonai bázisokat hozzon létre.