Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai kormányok egy sor csúcsértekezletre készülnek, amelyen az amerikai elnök is részt vesz, ám ez a jelen esetben különleges kihívást támaszt velük szemben. Donald Trump személyében ugyanis olyan partnerrel találták magukat szembe, aki egyre kiszámíthatatlanabbá válik - kezdi háttérelemzését a Bloomberg.

Miközben a Fehér Háznak komoly gondjai vannak azzal, hogy szinte minden nap kimentse az elnököt valamilyen kínos ügyéből, az európai fővárosokban azzal szembesülnek a vezetők, hogy ha tetszik, ha nem, együtt kell működniük a Trump-adminisztrációval. Egy a jövő heti szicíliai NATO- és G7-csúcsértekezlet szervezésével foglalkozó tisztviselő arra panaszkodik, hogy nem tudják bevonni az előkészületekbe amerikai kollégáikat.

Nem csupán árnyoldala van

Egy másik európai tisztviselő úgy véli, hogy az európaiaknak a legrosszabbra kell felkészülniük, ha Trump kellemetlen ügyei még rosszabbra fordulnak. Egy harmadik arról beszélt a Bloombergnek, hogy bár a helyzet rosszabbodik, a britek bíznak abban, hogy az USA és az Egyesült Királyság különleges partneri viszonya túléli a washingtoni krízist.

Mint mindennek, ennek sem csupán árnyoldalai vannak. Az európai kormányok bízhatnak abban, hogy a meggyengült Trump nem lesz képes nyaggatni őket védelmi költségvetésük növelésével, nem kell vele vitatkozni protekcionista kereskedelmi elképzelései káros hatásairól vagy a klímaváltozás elleni fellépés fontosságáról.

Ugyanakkor az a nagy helyzet, hogy a bevándorlás és a világgazdaság nemzetközi problémáival úgy kell foglalkozniuk, hogy a világ első számú szuperhatalma lélekben nincs ott a tárgyalóasztalnál.

Nem kaptak eligazítást

Nem szabad túl kritikusnak lenni az amerikaiakkal ebben a helyzetben, az inkább ártana, mint használna - véli mindezek ellenére Anthony Gardner, az USA korábbi EU-s nagykövete. Gardner, aki Trump érkezésekor utazott haza Brüsszelből, azt ajánlja az európaiaknak, hogy várjanak, amíg a "felvert por leülepszik".

Nehéz lesz ezt a tanácsot megfogadni, amikor a hírügynökség informátorai úgy látják, hogy az USA immáron nem képes meghatározni világos politikai irányvonalát. A csúcsértekezleteket előkészítő amerikai szervezők nulla vagy nagyon kevés eligazítást kaptak arra vonatkozóan, hogy kormányuk mit vár az eseményektől.

Semmitmondó lehet

Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a világ leggazdagabb országait tömörítő G7 csoport vezetői a gazdaság és a klímavédelem ügyében semmitmondó nyilatkozattal zárják értekezletüket. Az európai vezetők még azt is jobbnak tartanák, ha vitatkozhatnának amerikai kollégájukkal ezekben az ügyekben, mert akkor legalább egy stabil, kiszámítható Fehér Házzal állnának szemben - mondja Erik Brattberg Washingtonban dolgozó politológus.

Putyint is zavarja

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek szintén fő a feje, igaz más okok miatt, mint európai kollégáinak. Szerinte azok a vádak, amelyek Trumpot érték, miszerint találkozójukon titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, csak arra jók, hogy erősítsék Washingtonban az oroszellenes érzelmeket. Szerinte akik ezzel a váddal élnek, nem veszik észre, hogy saját országuknak ártanak, ezért vagy ostobák, vagy lelkiismeretlenek.

Másként is zavaró

Az európai vezetőknél viszont az szólaltatta meg a vészcsengőt, hogy az amerikai elnök anélkül adhatott ki államtitkokat az oroszoknak, hogy erről konzultált volna szövetségeseivel. Elődeik évtizedes munkával építették fel a biztonsági együttműködést az amerikai adminisztrációk sorával, nagyon rossz lenne, ha ezt most ilyen ügyek miatt meg kellene szakítaniuk.

Trump kiszámíthatatlansága a külpolitikában a geopolitika bizonytalansági tényezőjévé vált - véli Arun Pillai-Essex londoni politikai elemző. Mind az USA szövetségesei, mind az ellenségei arra kényszerülnek, hogy találgassák, milyen lépéseket tesz a Fehér Ház a világ néhány nagyon érzékeny ügyének kezelésében.