Thomas de Maiziere német belügyminiszter közölte újságírókkal, hogy olyan javaslatot vár az Európai Bizottságtól, amely a Frontexnek felhatalmazást adna a határ ellenőrzésére a schengeni övezethez tartozó és az övezeten kívüli ország között, amennyiben az adott Schengen-tagállam ezt a kötelességét nem tudja teljesíteni. A külső határok őrzése jelenleg "hiányos" - mondta de Maiziere, aki nyilatkozatában különbséget tett "régebbi Schengen-tagok" és az övezet többi állama között.

A német belügyminiszter megemlítette azt a francia-német javaslatot is, amelynek értelmében a nagyrészt a nemzeti határvédelmi szervek koordinálását végző Frontexet kiegészítenék egy állandó európai part- és határvédelemmel. Az Európai Bizottság korábban megerősítette, hogy javasolni fogja ezt az elképzelést.

QP | Quality Placement

Uniós diplomaták közlése szerint a schengeni övezet külső határainak védelmét érintő javaslat azt vizsgálná felül, hogy az érintett tagállam kezdeményezése szükséges volna-e határvédelmének átvételéhez. Az egyik lehetőség az, hogy nem kérik a tagország hozzájárulását, ehelyett a 28 tagállam többségi szavazata alapján mozgósíthatnák a Frontexet - mondta egy tisztviselő.

Az érvényes schengeni egyezmény értelmében az Európai Bizottság csak javasolhatja egy tagországnak, hogy fogadja el a többi uniós ország segítségét a határvédelméhez, de semmiképpen sem kötelezheti erre - s egy ilyen kényszerintézkedés amúgy is nehezen lenne kivitelezhető.

Anders Ygeman svéd belügyminiszter szerint a határellenőrzés a tagállamok hatáskörébe tartozik, ezért nehéz azt mondani, hogy erővel rákényszerítenek egy tagállamra egy ilyen döntést. "Másrészt meg kell védenünk Schengen határait, és annak alapján, amit láttunk, ha egy ország nem képes saját határait megvédeni, akkor elhagyhatja Schengent, vagy elfogadja a Frontexet" - mondta, utalva a menekültek és migránsok hullámának kifogásolható görögországi kezelésére.

A javaslatról szóló vitát a Reuters hírügynökség szerint a Görögországgal kapcsolatos uniós elégedetlenség váltotta ki.

Az Európába érkező menekültek és migránsok nagy része Görögországban lép először az EU területére, ahonnan - több beszámoló szerint - jelentősebb szűrés nélkül, a regisztrációt követően rövid időn belül folytatják az útjukat az EU többi tagországába. Az ENSZ adatai szerint idén eddig több mint 700 ezer migráns érkezett az Égei-tengeren keresztül Görögországba.

Az EU már többször felszólította Görögországot a migránsválságra adott válaszintézkedéseinek felülvizsgálatára, és arra, hogy ehhez kérjen külső segítséget, különben azzal szembesülhet, hogy felfüggesztik schengeni tagságát.

Athén végül - feltehetően uniós nyomásra - csütörtökön az Európai Unió segítségét kérte a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban. Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni.