Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai elnök sok-sok, még megvalósításra váró energetikai ígérete egy újabb tétellel bővült a napokban - ahogyan a Renewable Energy World írja: a kormányzati bejelentés szerint alig négy év alatt legalább meghétszerezik az amerikai közösségi napelemes kapacitásokat. Az ígéret egészen pontosan arról szól, hogy 2025-ig az Egyesült Államokban ötmillió lakás energetikai fejlesztésére kerül sor közösségi napelemes projektekkel.

A Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (The National Renewable Energy Laboratory, NREL) becslései szerint ez a szám most valahol 600 ezernél járhat, 2020 végéig összesen 3253 megawatt (MW) közösségi tulajdonú fotovoltaikus termelőkapaciás került a rendszerbe úgy, hogy évek óta általános jellemző a duplázódás.

"A közösségi napenergia az egyik legerősebb eszköz, amellyel megfizethető napenergiát tudunk biztosítani minden amerikai háztartás számára, függetlenül attól, hogy saját lakásról van szó, avagy arról hogy napelemek fogadására alkalmas tetővel rendelkeznek" - közölte a bejelentés kapcsán Jennifer M. Granholm energiaügyi miniszter. Hozzátette, hogy a kormányzat az ambiciózus célok elérésével a jelentős energiaköltség megtakarítás mellett az érintett közösségekben teremtett új munkahelyeket is kiemelt fontosságúnak tartja.

A szűk keresztmetszetet e projektekben az engedélyezés és a hálózati csatlakozás jelenti - mondta a lapnak CJ Colavito, a 2004 óta főként lakás és lakóközösségi szintű napelemes projekteket tervező és építő Standard Solar alelnöke, aki szerint meg kell oldani, hogy az egyes projektek engedélyezése és jóváhagyása ne vegyen igénybe 18-24 hónapot, ahogyan az jelenleg előfordul.