Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vállalatvezetők a bevételek tíz százalékát már fenntarhatóságra fordítják egy felmérés szerint - mondta Rakó Ágnes, a KPMG ESG partnere. A cégeknél Magyarországon is ugyanez tapasztalható, egyre többen gondolkoznak arról, mit lehet tenni ilyen irányban, különösen az elmúlt fél évben erősödtek meg ezek a törekvések. A fenntarthatóság a vállalatok működésének minden területébe beszivárog. 

Korábban egyes vállalatvezetők ugyan a fenntarhatóság mellé álltak személyes meggyőződésből, de nem volt emögött üzleti érdek - mondta Szabó István, a KPMG igazgatója. Jelenleg viszont a kutatások azt mutatják ki, hogy az 1990-es évekhez képest 3-4 fokkal is nőhet a Föld hőmérséklete, ami 20 százalékos visszaesést eredményezhet a GDP-ben. Ezzel a vállalatvezetőknek szembe kell nézniük, a portfóliójukat ennek megfelelően kell kialakítaniuk. Ha nagyon sokat tesz az emberiség a klímacélokért, a hőmérséklet emelkedése 1,5-2 Celsius fokra csökkenhető 2050-ig. 

Egyre több cég számára kötelező, hogy a fenntarhatóságáról beszámoljon, 2022-től 50 ezer cég számára lesz ez elvárás az Európai Unióban. Magyarországon a karbonsemlegesség elérése 2050-ig 50 ezer milliárd forint, EU-s szinten pedig 28 ezer milliárd euró. Az ESG-vel kapcsolatban elvárás, hogy mindhárom - környezetvédelem, társadalmi felelősség és vállalatirányítás - jól teljesítsenek a cégek. Az ezt auditáló ügynökségek is ezt szeretnék mérni, és az elitklubba tartozó cégek mindhárom területen sokat tesznek majd. 

A magyar pénzügyi szektor jól áll az MNB-nek is köszönhetően

A pénzügyi cégek ESG-felkészültsége jól áll nemzetközi szinten is - mondta Wieder Gergő, a KPMG szenior menedzsere. Ennek egyik oka, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az élen jár ezekben a törekvésekben. A zöld projektek finanszírozása, a fenntarthatósági kockázatok felmérése meghatározó a hosszútávú működés szempontjából. Ha a szabályozások, a fogyasztói igények változnak, az hat a finanszírozott cégek működésére, a fenntarható cégek ilyen téren jobban teljesíthetnek, stabilabb lábon állnak majd.

A zöld instrumentumok kibocsátása 2021-ben 1643,7 milliárd dollárt tett ki, a növekedés nagyon gyors ütemű, 2020-ban még 763,7 milliárd körüli volt a kibocsátás. Magyarországon a Növekedési Kötvényprogram (NKP) volt a zöld kötvénykibocsátás egyik motorja. A másik a Zöld Otthon Program volt, amely 2,5 százalékos kamatával rendkívül vonzó volt. Az MNB emellett megújította a tőkekövetelmény-kedvezmény programját, hogy a bankoknak megérje a zöld projektek finanszírozása. 

Az épületek felelősek a globális széndioxid-kibocsátás 40 százalékáért, ebből 75 százalék a működésük során keletkezik - mondta Dános Pál, a KPMG partnere. A cégek többsége az ESG-n belül a környezetvédelmi lábat találja a legfontosabbnak, csak 11 százalék nyilatkozott úgy, hogy a társadalmi szempontok is lényegesek. Amikor irodahelyiséget választanak a cégek, az első szempont a finanszírozás, ez határozza meg, hogy ESG szempontból jobb minősítésű ingatlanba költözik-e a cég. A vállalatvezetők nyilatkozata alapján az ügyfeleket sem érdekli, hogy mennyire fenntartható a cég működése. A cégvezetők számára szintén nem fontos szempont, amikor irodát választanak, hogy az ingatlant fejlesztő cég, mennyire fenntarható módon működik.