Akik jártak Krakkóban, minden félórában hallhatják a Főtéren, a Mariacki templom tornyában eltrombitált, úgynevezett, Hejnalt. Ezt kezdetben 1838. február 13-tól csak délben játszották, hogy mutassa a pontos délidőt, mint Magyarországon a déli harangszó. Később egész Lengyelország hallhatta a lengyel rádió közvetítésével.

A két tornyos Míariacki templom magasabb tornya - a hejnalica - őrhely volt, ahonnan a trombitás minden reggel jelt adott a városkapuk nyitására és este a zárásukra. E mellett riadót fújt tűz esetén vagy ellenség közeledtekor. Eddig mintegy 2000 trombitás játszotta el minden félórában Krakkóban a dallamot, azaz naponta 48-szor. Nincs tehát könnyű dolga, aki erre vállalkozik, annál is inkább, mert a szolgálat 24 órás, azután 48 óra pihenő következik. Hogy mindezért mennyi fizetés jár, azt nem kötik a nyilvánosság orrára.

Most karácsony előtt ismét meghirdették a trombitás állását, és a történelemben először egy hölgy is jelentkezett erre a posztra - adta hírül a gazeta.pl. Az egyik jelenlegi zenész ugyanis nyugdíjba vonul, a vártoronyban eltöltött 24 évnyi munkája után. Két embert vesznek fel a templomtorony trombitásának, hogy egymást válthassák.

A jelentkezéseket január 5-éig fogadták. Nem volt nagy az érdeklődés. A legutóbbi toborozáshoz képest éppen fele annyian érdeklődnek. Valószínűleg február végére, márciusra döntenek a státuszokat illetően - amelyhez jó fizikai kondícióra is szükség van. A jelentkezőnek lengyel állampolgárnak kell lennie, és legalább középfokú végzettséggel kell rendelkeznie.

A klasszikus jelző dallamon kívül a több műszakban dolgozó két kollégának vallásos és történelmi dallamokat is játszania kell az ünnepségek alatt. Emellett fogadnia kell a Mariacki templom vendégeit a toronyban és interjúkat is kell adnia, ha erre kérik.