Peszkov rámutatott: ez a deficit épp akkor jelentkezik, amikor "a világban növekszik a konfliktuspotenciál".

"Sok kérdésünk van az amerikaiakhoz a kétoldalú viszony ügyében" - idézi az MTI.

A szóvivő a kétoldalú kapcsolatok - köztük az Egyesült Államokban lefoglalt orosz diplomáciai ingatlanok ügye - mellett olyan globális kérdéseket nevezett meg a szerinte "nem könnyűnek ígérkező" tárgyalások témái között, mint a regionális konfliktusok, a leszerelés, a stratégiai stabilitás, a fegyverzetellenőrzés problémái, valamint az éghajlatváltozás.

A Pervij Kanal állami televíziónak nyilatkozva Peszkov azt mondta, Moszkva felfigyelt Bidennek arra kijelentésére, amelyben az amerikai elnök elméletileg lehetségesnek nevezte Ukrajna belépését a NATO-ba. Ezt a szóvivő "új elemnek" minősítette.

"Korábban ilyen kijelentések nem hangzottak el" - mondta a szóvivő.

Közölte, hogy az orosz elnök szükség esetén kifejti a kérdéssel kapcsolatos álláspontját.

"Putyin mindig világosan fogalmazza meg, hogy mi jelenti a "vörös vonalakat", az Oroszországi Föderáció számára" - hangoztatta a szóvivő.

Peszkov szerint önmagában is pozitív eredménynek tekinthető, hogy a találkozó létrejött. Kedvező jelnek nevezte, hogy a csúcsot megelőzően Washington lágyított a retorikáján, de rámutatott, hogy megmaradtak benne a feltartóztatás politikájának felhangjai.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a csúcs helyszínén, a találkozót megelőzően újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok számára elérkezett az a pillanat, amikor el kell mozdulni a nagyobb kölcsönös megértés felé. Azt mondta, hogy az orosz diplomáciai tárca ebben a szellemben fog tevékenykedni.

Rjabkov szerint az orosz küldöttség pozitív munkahangulatban állt hozzá a tárgyalásokhoz. Kifejezte reményét, hogy a feleknek sikerül majd egyeztetett jelzést adniuk a hadászati stabilitás és az erről való tárgyalás folytatásának ügyében.

"Az amerikaiaknak nem szabad abba a tévedésbe esniük, hogy bármilyen nyomásgyakorlással vagy verbális trükkel meg tudják változtatni elvi álláspontunkat az ismert kérdésekben" - hangoztatta.

Mint mondta, az orosz fél minden kérdésről hajlandó tárgyalni. A külügyminiszter szerint a felek egymás fogva tartott állampolgárainak kicseréléséről nem tárgyalnak, Moszkva szerint ugyanis csakis az őrizetes személyek átadásáról lehet szó, az Európa Tanács vonatkozó, 1983-ban megkötött vonatkozó egyezménye alapján.

Peszkov korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az olyan elítéltek ügye, mint az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor But, vagy a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan, felmerülhet a két elnök négy-ötórásra tervezett tárgyalásán.