Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megmaradtak az ellentétek Ukrajnával kapcsolatban a nyugat és Oroszország között, nincsenek közös elképzelések - jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután órákon át egyeztetett amerikai kollégájával, John Kerryvel pénteken Londonban. A jelenleg Ukrajnához tartozó Krím félszigeten sorsáról tervezett helyi népszavazás előtt két nappal ült tárgyalóasztalhoz a két nagyhatalom diplomáciájának vezetője - számolt be a Euronews.

A hírportál szerint a megbeszélések után az orosz külügyminiszter megerősítette, hogy országa nem tervezi Kelet-Ukrajna megszállását, de Oroszország tiszteletben fogja tartani a krími emberek döntését, mint ahogy a Krím félszigeten vagy a Kelet-Ukrajnában élő orosz nemzetiség jogait is. Hogy ez alatt egy támogató népszavazási döntés érvényesítését érti-e, nem részletezte. Azt azonban kiemelte Szergej Lavrov, hogy Oroszország szerint nem tartják be az Ukrajna biztonsága, nyugalma érdekében tett vállalásaikat a felek, és ezt mélyen aggasztónak tartja. Beszélt arról is, hogy nincs szükség nemzetközi közvetítőkre az új ukrán vezetés és Oroszország között.

A Krím félsziget többet jelent Oroszországnak, mint a Falkland-szigetek Nagy-Britanniának - idézte fel a Falkland szigetekért indított véres brit háborút az orosz külügyminiszter, aki egy másik területi vitára is tett utalást. Mint fogalmazott, ha Koszovó egy speciális eset volt, akkor a Krím is az. Szergej Lavrov a szóba került nyugati szankciókat elítéli, mert azok szerinte visszacsaphatnak, és nem segítik a Nyugat és Oroszország, vagy az új Ukrajna és Oroszország közötti kapcsolatokat.

A tárgyalások után az amerikai külügyminiszter egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni a vasárnapi krími népszavazás eredményét. John Kerry aggasztónak nevezte az ukrán határ közelében kezdett orosz hadgyakorlatot, és az orosz elnöktől azt várja, hogy tegye egyértelművé a manőverek célját. Megfogalmazott egy másik üzenetet is Vlagyimir Putyinnak: ha Oroszország fokozza a térségben tapintható feszültséget, annak az eddigieknél is nagyobb ára lesz. Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott, ha az orosz parlament ratifikálná a Krím félszigeti népszavazáson az esetleges Ukrajnától való elszakadást támogató eredményét, akkor az a terület "kiskapus megszállását" fogja jelenteni.