Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Indonézia a koronavírus-járvány közepette igyekszik növelni az állami bevételeket, így most felmerült, hogy az eddig teljesen szabályozatlan kriptodeviza-piacon folyó kereskedésre is adót vetnek ki. Bár Neilmaldrin Noor, az indonéz adóhivatal szóvivője szerint a kriptopénzekre vonatkozó adórendszer még a megbeszélések stádiumában van, ez lehet az első dominó a kriptodevizák válságához vezető folyamatban.

"Fontos tudni, hogy... ha egy tranzakcióból nyereség vagy tőkenyereség keletkezik, a nyereség a jövedelemadó tárgyát képezi" - mondta Neilmaldrin a Reuters szerint, hangsúlyozva, hogy annak az adófizetőnek, aki tőkenyereséget kap, meg kell fizetnie az adót, és be kell jelentenie. Indonézia pénzügyi felügyeleti hatósága óva intette a befektetőket a kriptopénzekbe való befektetés kockázatától, mivel azok nem rendelkeznek mögöttes értékkel, és az árak erősen változékonyak.

Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága tiltja a kriptovaluták fizetőeszközként való használatát, de árucikként való kereskedését megengedi. Az Indodax, egy kriptotőzsdei platform, amely állítása szerint a legnagyobb Indonéziában, azt közölte, hogy áprilisra a platformján az aktív tagok száma elérte a hárommilliót, mivel a Bitcoin és más kriptoeszközök ára rekordmagasságot ért el.

A kriptovaluták az elmúlt hetekben emelkedtek, néhány kisebb kriptovaluta, például a Dogecoin több mint 700 százalékkal húzott fel az elmúlt hónapban.

Az elmúlt időszakban egyre több helyen tervezik a kriptovaluták elleni fellépést: adó kivetését szorgalmazzák az Egyesült Államokban is az eszközökre, míg Dél-Koreában a plusz terhek kivetése mellett a pénzügyi felügyelet joghatóságát is kiterjesztenék a digitális valutákra, sőt annyira bekeményíthetnek, hogy az összes kripto kereskedési platformot betilthatják.