Felforgatják a videokártya-piacot az egyre növekvő európai energiaárak – írja a 24.hu. A drasztikusan növekvő áramárak miatt egyre körülményesebb a kriptovaluta-bányászat, ráadásul az Európát sújtó hőhullám idején a bányászeszközök hűtése még több energiát vesz igénybe.

A bitcoin bányászata önmagában évente több mint 110 terawattórányi energiát emészt fel, kétszerannyit, mint Magyarország teljes tavalyi áramfogyasztása.

 

A kriptopiacon szeptembertől életbe lépő új szabályok szerint többé már nem lesz ekkora jelentősége a jól teljesítő videokártyáknak. Ráadásul az áremelés miatt sokan éppen mostanában szabadulnak saját használt darabjaiktól. "A rezsiemelés hírére ismét sebességet váltott a videokártya-használtpiac. A következő pár hónapban fellélegezhetnek a VGA-kat játékra és kreatív munkára használók" - mondta a lapnak Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek emiatt viszont a magyar piacon már régóta jelen lévő, nagyobb forgalmú webáruházak: most különösen sokat számítanak majd a szolgáltatások, vásárlómegtartó akciók és kampányok, illetve a kínálati rugalmasság. Kicsit jobb helyzetben vannak azok az internetes áruházak, amik kiemelten foglalkoznak a fenntartható, spórolást elősegítő termékek hazai forgalmazásával. 

 

A LED fényforrások, a modern, jó energiahatékonyságú besorolással rendelkező háztartási gépek az emelkedő áramköltségek mellett hamarabb megtérülnek, mint valaha. Az iPon várakozásai szerint az energiaválság hatására mindenki tudatosabban használja majd az árammal működő eszközeit, elkezdődik a spórolás. A takarékosabb izzóktól kezdve az önmagukat kikapcsoló okoseszközökön át még az is elképzelhető, hogy visszatér az időkapcsolós aljzatok kora.