Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összességében most kritikus tíz napba lépünk, amikor véglegesíteni és lezárni kell a válságkezelést - mondta. Két főbb irányvonal mentén kell folytatni a munkát, hogy biztosítsuk a piaci turbulencia visszaszorításához szükséges pénzügyi tűzfalat, hogy ezzel egy időben tovább erősítsük a gazdasági kormányzást - tette hozzá.

December 9-én Brüsszelben tartja következő állam- és kormányfői találkozóját az Európai Unió, és ezen a tervek szerint ismét tárgyalnak azokról a lépésekről, amelyeket az adósságválság enyhítése érdekében tehet a szervezet.

Rehn szerint a válság idején jó együttműködés jött létre az euróövezeti államok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Elmondta azt is, hogy az Európai Központi Bank (ECB) "jelentős szerepet" játszott eddig a válságkezelésben. A valutaalap szerepvállalását méltatta Brüsszelben Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter is. Egyik nyilatkozatában ő Magyarországot is említette, üdvözölve, hogy az IMF az euróövezeten kívüli országokat is támogat.

Nincs egyezség az eurókötvényekről

A találkozón megvitatták az Európai Bizottság múlt héten bejelentett újabb terveit a gazdasági fegyelem további szigorítására. A résztvevők általánosságban üdvözölték a megfogalmazott törekvéseket. A várakozásoknak megfelelően megoszlott a miniszterek véleménye a közös euróövezeti kötvények lehetséges szerepével kapcsolatban. A végrehajtó testület erre is terjesztett be elképzeléseket, de döntés egyelőre nem várható a témában.

Rehn szerdán nem zárta ki az esetleges uniós szerződésmódosítást sem, amelyről a következő EU-csúcstalálkozón várhatóan újra szó esik. Megismételte azonban azt a bizottsági álláspontot, hogy előbb meg kellene várni, milyen hatásuk lesz az eddig meghozott döntéseknek. Foglalkozott ez utóbbi kérdéssel szerdán tartott heti ülésén az Európai Bizottság teljes testülete is. Egy szóvivő elmondta, a biztosok úgy ítélik meg, hogy a szerződésmódosítás általánosságban véve a tagországok közös eltökéltségét támaszthatná alá az euró fenntartására.

Megerősítette Mario Monti olasz miniszterelnök szerdán Brüsszelben, hogy Olaszországban a következő időszakban újabb gazdasági reformlépéseket tesznek, és két éven belül megpróbálnak deficitmentes államháztartási egyenleget elérni. Bejelentette Monti azt is, hogy Brüsszelben találkozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik igazgatójával. Hozzátette, nincs szó arról, hogy Olaszország pénzügyi támogatást kérne a nemzetközi szervezettől.

Megszorítás jön Portugáliában

A portugál parlament szerdán megszavazta az újabb komoly megszorításokat tartalmazó jövő évi költségvetést. A további szigorítás szükséges ahhoz, hogy az államháztartás hiánya idén a GDP 5,9 százalékára, jövőre 4,9 százalékára csökkenjen a tavalyi 9,8 százalékról. Egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy Portugáliának továbbra is folyósítsák a 78 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag aktuális részleteit. Ugyanakkor a megszorítások miatt jövőre a gazdaság várhatóan 3 százalékkal fog zsugorodni, és a munkanélküliség meg fogja közelíteni a 14 százalékot, s ezzel egyike lesz a legmagasabbaknak az euróövezetben.

A takarékossági csomagban szerepel egyebek között, hogy két évre megvonják a havi 1100 eurónál többet kereső állami alkalmazottak 13. és 14. havi fizetését, 23 százalékra emelik az áfa-kulcsot több olyan terméknél és szolgáltatásnál, ahol eddig 6 százalék, illetve 13 százalék volt az áfa, és bizonyos jövedelmi csoportokban csökkentik az adókedvezményeket. Tíz százalékkal leszorítják az oktatási és egészségügyi kiadásokat, munkanaponként 30 perccel növelik a kötelező munkaidőt, és törölnek bizonyos munkaszüneti napokat. A 2012-es költségvetés 72 milliárd euró bevétellel és 79,5 milliárd euró kiadással számol.