Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a jövőben nem csupán keletről, hanem nyugatról is egyre több vendégmunkás érkezhet Szlovákiába - idézte a pozsonyi Új Szó Mario Holznert, a Bécsi Nemzetközi Gazdaság-összehasonlító Intézet (WIIW) ügyvezető igazgatóját. Pozsony és Bécs Európa két legközelebb fekvő fővárosa, így kölcsönösen kisegíthetik egymást.

Mindkét város más-más gondokkal küzd. Bécsnek például harminc évvel ezelőtt még csak 1,5 millió lakosa volt, ma pedig már csaknem 2 millió, miközben egyre nagyobb gondot okoz a fiatalok munkanélkülisége. Pozsony lakossága ezzel szemben nem nőtt látványosan, ugyanakkor európai méretekben is egyedülálló gazdasági növekedést mutatott fel az elmúlt években, így egyre nagyobb a munkaerőhiány.

Jelenleg ugyan a munkaerő áramlása egyirányú, vagyis főként Szlovákiából járnak át Ausztriába dolgozni az emberek, idővel azonban fordulhat a kocka, és lehet, hogy főként fiatal osztrákok járnak majd át Pozsonyba. A gyorsan növekvő pozsonyi fizetések 2030-ra utolérhetik az osztrák bérszintet, ami lendületet adhat ennek a folyamatnak - véli a szakember.