A két európai politikus, aki a legszorosabb szövetséget ápolta Vlagyimir Putyin orosz államfővel az ukrajnai háború kitörése előtt jelentős választási győzelmet aratott április 3-án - írja a Bloomberg. Mindketten azt ígérték a választóknak, hogy távol tartják országukat a háborútól. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki összetűzésbe került az Európai Unióval, mert nyugati vélemények szerint megsérti a demokratikus alapértékeket, a negyedik egymást követő győzelmét aratta.

A szomszédos Szerbiában Aleksandar Vucic újabb öt évre kapott államfői mandátumot, és pártja, a Szerb Haladó Párt közel került ahhoz, hogy kellő többséget szerezzen a kormányzás folytatásához. Vucicot, akárcsak Orbánt erősen bírálják az EU-tagállaomok - Szerbia csatlakozni szeretne az unióhoz - azért, mert elnyomja politikai ellenzékét. Mindkét vezető figyelmen kívül hagyta eddig azokat a nyugati intelmeket, hogy tartózkodjon a túlságosan baráti kapcsolatoktól Moszkvával és Pekinggel.

Ezért az EU előtt álló egyik legnehezebb feladvány, hogy miként kezelje egyik tagállamát, illetve az egyik belépni szándékozó országot, amely szembeszáll az unió jogállamisági alapelveivel és vonakodik részt venni a közös fellépésben olyan fontos geopolitikai kérdésekben, mint az ukrán helyzet kezelése. Orbán és Vucic várhatóan a korábbinál komolyabb nemzetközi elszigeteltségre számíthat, ami Magyarország esetén eurómilliárdos támogatások elvesztésének kockázatával jár, Szerbia esetén pedig a csatlakozási tárgyalások lelassulásával, ami távol tartja az ország gazdaságát a gazdag nyugat-európai piacoktól.

Nem sok idő jut az ünneplésre

Orbán Viktornak nem sok ideje jut az ünneplésre, ugyanis ki kell találnia, hogyan navigálja kormányát az EU új finanszírozási mechanizmusában, amely a támogatásokat a jog uralmának érvényesüléséhez köti. Ezt 2020 után fogadták el, miután a magyar miniszterelnök tíz éven át kicselezte az EU-t, amely nem tudott fellépni ellene a demokratikus normák megsértése miatt.

Az új módi miatt Magyarország akár 40 milliárd euró uniós támogatást bukhat. Ráadásul szemben a korábbi brüsszeli csatákkal a magyar kormányfő kevésbé számíthat legközelebbi szövetségeseire. Leghangosabb bírálói éppen a szomszédos országok, elsősorban Lengyelország, amelynek elnöke azt mondta, hogy az Ukrajnával kapcsolatos hintapolitikája nagyon sokba kerülhet neki.

Vucic országa még az EU-n kívül van, így könnyebben megtehette, hogy "kiegyensúlyozott" pozíciót foglaljon el az unió és Oroszország között, amely Szerbia hagyományos patrónusa. Az Európából érkező nyomás ellenére Vucic kijelentette, hogy szerinte országának nem érdeke, hogy csatlakozzon az ukrajnai agresszió miatt bevezetett Moszkva elleni szankciókhoz. Az ENSZ-ben Szerbia képviselője megszavazta Oroszország elítélését a háború miatt.

A flörtölő kormányfő

Megdöbbentő volt a választás napján vasárnap, hogy Orbán Viktor támogatói mellett a magyar miniszterelnök ellen szavazók többsége is ambivalens volt azzal kapcsolatban, kit terhel a felelősség az Ukrajnában folyó vérengzésért - írja a BBC régiós tudósítója. Ez éles ellentétben áll azzal, amit az újságíró a kelet-közép-európai régióban járva, az ukránok iránti egyértelmű szimpátiát látva az elmúlt hónapban tapasztalt.

Orbán Viktor évek óta "politikai pragmatizmusával" dicsekszik. A hangos antikommunistából, aki a berlini fal leomlásakor volt, mostanra nosztalgiázó nacionalista konzervatívvá vált - írja a tudósító. Flörtöl a nyugattal és a kelettel, igyekszik tágítani a határokat, ameddig ebben elmehet, úgy, hogy mindig megússza, ha bármelyik oldalon megorrolnak rá hintapolitikája miatt.

Az ukrajnai háború azonban mindent megváltoztatott. A magyar kormányfő viselkedése Ukrajnával kapcsolatban kényelmetlen az EU-nak és  a NATO-nak. Magyarország egyre elszigeteltebb, Orbán Viktornak még legközelebbi uniós szövetségesét, a szintén "illiberális" lengyel vezetést is sikerült elidegenítenie magától. Ennek ellenére a leghosszabb kormányzó vezető az EU-ban, tudja, hogyan mennek a dolgok az unióban, ki tudja használni, hogy sem az EU, sem a NATO nem akarja teljesen kiközösíteni. Ez egyfajta adu a kezében.

A Nyugat egységesen akar szembe nézni Putyinnal, ám azzal, hogy a magyar miniszterelnök hatalma megerősödött, egy ideig még egy kiszámíthatatlan elem marad ebben az összefogásban.

Bele kell nyugodnia az EU-nak

Orbán Viktor jelentős győzelmének köszönhetően erős felhatalmazást kapott külpolitikája folytatására is - idézi a Financial Times Hegedűs Dánielt, a berlini German Marshall Fund szakértőjét. Ez két értelemben értendő: egyrészt továbbviheti Oroszország-politikáját, másrészt folytathatja csatázását, azért, hogy elismertesse Európában rezsimjének sajátos ideológiai irányvonalát.

A helyzet egyre bonyolultabbá válik. Ameddig a háború tart addig a magyar kormányfő kezét megköti a közös európai fellépés, feltéve persze, hogy nem kezdi el megvétózni az unió intézkedéseit. Újabb jelentős győzelme nyomán azonban az EU-nak előbb-utóbb be kell látnia, hogy új status quo alakult ki: az unióban van egy autoritárius tagállama. Ha tetszik ez a másik aduja.