Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) január és szeptember között gyűjtött adatai alapján szinte biztosra vehető, hogy 2017 az elmúlt bő egy évszázad három legforróbb éve között lesz - írja a BBC a világszervezet idei klímajelentését idézve. A szakértők szerint az elmúlt hónapok szélsőséges időjárási jelenségei az emberi tevékenység okozta légköri felmelegedés újabb bizonyítékai.

Az idei év további sajátossága, hogy várhatóan a legforróbb olyan év lesz a meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta, amelyben nem befolyásolta a léköri folyamatokat az El Nino jelenség, azaz a Csendes-óceán feletti levegő rendkívüli felmelegedése karácsony tájára. A végső verdikt kimondásához meg kell várni az év utolsó negyedévének időjárási adatait.

Szén-dioxid

A WMO a napokban tette közzé azt a vizsgálatát, amely szerint a légkör szén-dioxid-tartalma soha nem volt olyan magas, mint most. A klímajelentés kiegészíti ezt azzal, hogy a Föld légkörének átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal volt az ipari forradalmat megelőző szint felett. Ez vészesen közel van ahhoz az 1,5 fokhoz, amely a tengerszint emelkedése miatt a megsemmisüléssel fenyegeti a világ egyes szigetországait.

További kopogós szám, hogy 2017-ben várhatóan 0,47 Celsius-fokkal lesz melegebb az atmoszféra az 1981-2010 közti három évtized átlagánál. Ez valamivel kisebb, mint a 2016-ban mért 0,56 Celsius-fokos plusz, azaz a legmagasabb különbség, amely mögött jelenleg 2015 áll a második helyen. Összességében az elmúlt három év volt az elmúlt bő száz év három legforróbb éve.

Hosszú a sor

A meteorológusok hosszú sorban sorolják 2017 időjárási anomáliáit. Ez volt az első év, hogy egy éven elül két négyes kategóriájú hurrikán ért partot az Egyesült Államokban. Az ötös szintű Irma volt a leghosszabb ideig dühöngő hurrikán az ezzel kapcsolatos adatgyűjtés kezdete óta. Hollandiában és az USA Texas államában 1539 milliméter csapadék hullott egyetlen nagy esőben, ami szintén rekord.

Jelentős, nagy emberáldozatot követelő árvizek voltak Sierra Leonéban, Nepálban, Indiában, Bangladesben, Peruban és számos további országban. Ezzel szemben szárazság és hőhullámok sújtották Afrika és Dél-Amerika bizonyos részeit. Szomáliában a mezőgazdasági termelés a termőterület félén 40-60 százalékos kárt szenvedett el. Több mint 11 millió ember szembesült az élelmiszerhiány fenyegetésével Etiópiában, Kenyában és Szomáliában.

Egyidejűleg sok baj

Összességében az idei év jellemzője az volt, hogy az különböző időjárási csapások különböző fajtái egymás mellett jelentkeztek, mégpedig úgy, hogy egyszerre több is különlegesen kemény volt és szokatlanul hosszú ideig tartott. Az extrém időjárási jelenségek várhatóan a következő évtizedekben egymást követik majd - vélik a WMO szakemberei.

A háttérben a légkör szén-dioxid-koncentrációjának növekedése áll, amelyet csak az emberi tevékenységből származó kibocsátás radikális csökkentése foghatna vissza. A minimális elvárás az lenne, hogy a világ országai tartsák be, amit a párizsi klímaegyezményben vállaltak. A WMO jelentése alátámasztja, hogy nem csupán a világgazdaság van veszélyben, hanem az elemi feltételek, amelyek az emberi élethez szükségesek.

A nyitókép forrása: Pixabay.com