Szakértők szerint azért csökkent jelentősen az alkoholmérgezésben elhalálozott oroszok száma az idei télen a tavalyihoz képest, mert az országban meglepően enyhe volt a tél - derül ki a Moscow Times cikkéből. A statisztikai adatok szerint 619 ember halt meg emiatt 2020 januárjában, amit 37 százalékkal kevesebb, mint 2019 januárjában.

Az elmúlt hónapok a legmelegebb időt hozták az évnek ebben a szakaszában Oroszországban az időjárás-jelentések készítésének kezdete, azaz 1891 óta - jelentette korábban az ország hidrometeorológiai központja. A fogyasztóvédelmi unió vezetője, Pavel Sapkin szerint közvetlen összefüggés van az alacsonyabb alkoholfogyasztás és a jobb idő között.

Emellett az megszokottnál tíz Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérsékletnek köszönhetően a szeszes italok fogyasztása jóval kevésé terhelte meg az emberek szervezetét. A szervezet adatai szerint egyébként már korábban is csökkent az alkoholfogyasztás: 2019-ben kissé elmaradt a 2018-astól. Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt jelentette, hogy 2003 és 2016 között 40 százalékkal csökkent az oroszok szeszesital-fogyasztása, ami hozzájárult az átlagéletkor növekedéséhez.