Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke visszatért a politika frontvonalába - kezdi beszámolóját a Financial Times. A kormányátalakítás leglátványosabb eleme, hogy miniszterelnök-helyettesként belépett a kormányba, szakértők szerint azért, hogy rendet vágjon a koalíciós partnerek között dúló politikai csata résztvevői között.

A PiS, amelyet Kaczynski alapított, két hozzá hasonlóan radikális jobboldali törpepárttal kormányoz együtt 2015 ősze óta. Az egyik Szolidáris Lengyelország, a második Megegyezés névre hallgat. Kaczynski úgy döntött - és eddig ehhez tartotta magát -, hogy nem vállal kormányzati szerepet (a korábbi PiS-kormány miniszterelnöke volt), hanem a háttérből mozgatja a szálakat. Ebben szerepet játszhat, hogy elmúlt 70 éves. Először Beata Szydlót, majd Mateusz Morawieckit jelölte miniszterelnöknek.

Belháború

Az elmúlt hetekben azonban elkeseredett belső csata bontakozott ki Morawiecki és a keményvonalas igazságügy-miniszter, a Szolidáris Lengyelország elnöke, Zbigniew Ziobro között. Mindkettő lehetséges utóda Kaczynskinek a lengyel radikális jobboldal élén. Ennek eredményeként a koalíció az összeomlás határára került. A PiS-elnök a kormányban a védelmi, a belügyi és az igazságügyi tárcát felügyeli, így a szakértők szerint elsősorban Ziobro féken tartásával lesz elfoglalva.

Az utóbbi vezette igazságügyi tárca menedzseli azt az igazságszolgáltatási reformot, amely az EU szerint a törvényhozás és a kormány felügyelete alá helyezi az igazságügyet, következésképpen felszámolja a hatalmi ágak megosztását, ami nélkül nincs demokrácia. Az Európai Bizottság ezért az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást indított a lengyel kormány ellen, amely a lengyel uniós szavazatai jog felfüggesztésével fenyeget. A bizottság friss jogállamisági jelentése is ezért meszeli el a lengyelek, valamint az állami média propagandává züllesztéséért, amiért a magyar kormány is intőt kapott.

Testőr

Kaczynski Morawiecki testőre - idézi a Financial Times a kormánykoalíció egyik vezető tisztségviselőjét. Nehezebb lesz támadni a miniszterelnököt, ha az ország tényleges vezetője mellette áll. Morawiecki maga illedelmesen azt nyilatkozta, hogy főnöke belépése beosztottjaként a kormányba jelentősen erősíti a kormánykoalíciót. Emellett a hatékonyság javításának szellemében 20-ről 14-re csökkentették a miniszterek számát.

A változtatásokban azonban elrejtettek egy nem is kicsi bombát, nevezetesen Przemyslaw Czarnek szélsőséges politikus beemelését oktatási és tudományos miniszterként. Czarnek szerint az LMBT (leszbikus, meleg, biszexszuális és transznemű) kisebbséghez tartozó emberek nem egyelőek a "normális" emberekkel. Barbara Nowacka, az ellenzéki mérsékelt jobboldali Polgári Platform politikusa azt mondta róla, hogy ő a középkor szimbóluma. Emellett kifogásolta, hogy a kormányban nincs nő miniszter.