A lengyel külügyminisztériumban közvélemény-kutatást végeztek a dolgozók körében, ami riasztó eredményt hozott - adta közre a felmérés tanulságait az onet.pl. A jelentést a Szolidaritás szakszervezet helyi szervezete készítette, 3000 ember résztelével, ami a külügyi apparátus nagyjából 12 százaléka. A válaszadók egy része a varsói külügyminisztériumban dolgozik, míg más részük a külföldi képviseletek alkalmazottja.

Az összesített tapasztalatok szerint a megkérdezettek úgy vélik, hogy a lengyel külügyminisztériumban virágzik a nepotizmus, a munkatársak, a diplomaták frusztráltak, és egyre többen veszik fontolóra, hogy állást változtatnak. A felmérés különösen magas frusztrációt mutatott a lengyel diplomaták körében. A megkérdezettek 64 százaléka szerint a külügyre az uram-bátyám kapcsolatok a jellemzőek.

A válaszadók 34 százaléka azt mondta, hogy „nagyon leromlott a hangulat a külügyminisztériumban”, 20 százalékuk szerint romlott, négy százalékuk szerint javult a hangulat. A megkérdezettek 11 százaléka szerint nem változott a hangulat, 31 százalékuknak nem volt véleménye a kérdésről. A külföldi megbízatások odaítéléséről nagyrészt úgy vélekednek a válaszadók, hogy átláthatatlanok a döntési szempontok.

Arra a kérdésre, hogy a szakképzettségnek, a szakmai tapasztalatnak, a kompetenciának van-e köze a kapott álláshoz a külügyben, a felmérésben megkérdezettek 32 százaléka azt felelte, hogy mindennek nincs jelentősége. A béreket illetően 37 százalékuk kevesellte azt és csak három százalékuk volt teljesen megelégedve a fizetésével.