Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rex Tillerson, az USA külügyminisztere többek előtt nyíltan azt mondta, hogy főnöke, Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke egy idióta (az angol moron szót használta) - írta több jelenlévőkre hivatkozva az NBC News. Az eset még júliusban történt, azt követően, hogy Trump erős világpolitikai üzeneteket hordozó beszédet tartott 15-16 éves cserkészek előtt, akik szövetsége az elnök helyett kért ezért elnézést. A politikai semlegességükre kényes cserkészek mozgalmát egykoron Tillerson is vezette.

Távozni akart

A külügyminiszter a Pentagonban használta a kemény jelzőt a nemzetbiztonsági tanács és a kabinet egyes tagjainak jelenlétében - írta a hírportál három olyan tisztviselőre hivatkozva, akik tudnak az ügyről. És ezzel még nincs vége a kínos incidensnek.

További kiszivárogtatás szerint Tillerson, aki korábban tíz éven át vezette az Exxon Mobilt, a világ legnagyobb olajtársaságát, abban az időben erősen fontolgatta lemondását. Állítólag csak Mike Pence alelnök rábeszélésre tartotta meg állását. A külügyminiszter egyébként a negyedik azoknak az állami tisztviselőknek a sorában, akik szükség esetén az elnök helyére állhatnak.

Folyamatos feszültség

A felek közti feszültség azóta sem csillapodott el, bár a NBC egyik informátora szerint enyhült. Ugyanakkor éppen a napokban derült ki, hogy az amerikai külügyek irányítója nincs egy hullámhosszon az elnökkel, miután Trump rápirított beosztottjára az Észak-Koreával kapcsolatos tevékenysége miatt. Twitterüzenetben adta a világ tudtára, hogy a kiváló külügyminiszter feleslegesen tárgyal a rezsimmel, úgysem jut semmire.

A nyáron Tillerson és Trump számos ügyben ütközött egymással az Iránnal kötött korábbi atomegyezmény betartásától kezdve a Katar elleni embargóig, amelyet néhány arab országok indított hirtelen haragjában. Az elnök nem akarja, hogy a külügyminiszter olyan lépésekre késztesse, amelyek ütköznek korábbi politikai állásfoglalásaival, függetlenül attól, hogy azok mennyire rezonálnak az Egyesült Államok hosszú távú érdekeivel.

Négyszemközt

Trump dühös volt Tillersonra augusztusban, amikor az elnök vihart kavart azzal, hogy egyenlőség jelet tett a véres merényletet elkövető neonácik és szimpatizánsaik, illetve az ellenük fellépő tüntetők között. A külügyminiszter azt találta mondani, hogy ez főnöke magánvéleménye volt. A felek állítólag négyszemközt váltottak erről egymással néhány keresetlen szót.

A Fehér Ház nem volt hajlandó kommentálni az elnök és magas beosztású beosztottja közti éles vitát. A külügyminisztérium szóvivője hivatalosan tagadja, hogy a tárca vezetője lemondását fontolgatta volna, illetve hogy idiótának minősítette volna az elnököt.

(A nyitókép forrása: Reuters)