Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az omikron koronavírus-változat megkerüli azt a védettséget, amelyet a kínai Sinopharm cég hagyományos módon, elölt vírussal készült oltása kínál a koronavírus-betegséggel szemben – állapították a University of Washington és a svájci Humabs BioMed cég közös vizsgálatában részt vevő kutatók. A jelentésről a Shout China Morning Post számol be, megjegyezve, hogy a kutatási eredményt, amelyet a BioRxiv.org szakportálon hoztak nyilvánosságra, alávetették a tudományos hitelességet igazoló ellenőrzésnek.

A 13 Sinopharm-minta esetén csak háromnál lehetett érzékelhető antitestképződést kimutatni az omikronnal szemben. David Veesler, a washingtoni egyetem biokémiai tanszékének professzora azt is hozzátette ehhez, hogy az úgynevezett T-sejtes védelem ugyanakkor fontos védelmet játszhat az emberi szervezet védekezésében akkor is, ha kevés a támadó kórokozót semlegesítő antitest.

A Johnson & Johnson egydózisú vakcinája esetén 12 mintából egynél, a 11 Szputnyikból egynél sem találtak védekező reakciót. Valamivel kedvezőbb a helyzet a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca génmanipulációval készült oltásainál. Bár ezeknél is jelentősen, 33-34 százalékkal visszaesett a vakcina hatékonysága, maradt érzékelhető antitestmennyiség, amely felvette a harcot az omikronnal szemben.

Dolgoznak a fejlesztéseken

A Sinopharm közleményben jelentette be, hogy már készíti az omikron elleni vakcináját, az orosz Gamaleja Központ, a Szputnyik fejlesztője azzal reagált az amerikai-svájci kutatócsoport eredményére, hogy a minták, amelyeket a tanulmány készítéséhez használtak „nem reprezentatívak”, és nyilvánosságra fogják hozni saját, pozitív adataikat. A Johnson & Johnson szintén saját fejlesztéseket végez az omikront legyűrő vakcina terén.

Ezt a kutatást megelőzően mások mellett a University of Hong Kong kutatói tettek közzé hasonló eredményt mutató tanulmányt. E szerint egy másik kínai vakcina, Sinovac két dózisa bizonyult elégtelennek az omikron megállítására. Ebben a vizsgálatban a Pfizer sem szerepelt fényesen: két dózis után csak az esetek négyedében produkált az omikront semlegesítő antitesteket. A Sinovac azzal reagált erre a jelentésre, hogy oltásából három dózis beadása megoldja a problémát.