Az újonnan eltervezett Európai Szuperliga a sportteljesítményen alapulna, amelyben nem lennének állandó résztvevők – mondta Bernd Reichart, az A22 vezérigazgatója. Ez egy olyan cég, amely egy teljesen megújult európai ligát támogat. A vállalat támogatta a 2021-es, eredetileg 12 klubos Szuperliga-javaslatot, amely a heves tiltakozások miatt nem valósult meg.

Az európai futball alapjait az összeomlás veszélye fenyegeti. Amikor azonban fontos döntések forognak kockán, túl gyakran kénytelenek tétlenül a pálya szélén ülni, miközben a sportági és pénzügyi alapok összeomlanak körülöttük

– idézte Bernd Reichardot a Die Welt.

Az Európai Szuperliga eredeti tervei 2021 tavaszán kerültek elő, a 12 alapító az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Tottenham, az AC Milan, az Inter, a Juventus, az Atlético Madrid, a Barcelona és a Real Madrid voltak, ám a terv hamar elhalt, ugyanis az angol csapatok kihátráltak belőle, miután nagy szurkolói ellenszenv fogadta a felvetést. A Juventus, a Barcelona és a Real Madrid még mindig kitart a Szuperliga szükségessége mellett.

Bernd Reichart szerint az új Szuperliga akár 80 csapatot is magában foglalhatna, amelyeknek szezononként legalább 14 mérkőzést garantálnának.

Decemberben az UEFA és a FIFA jelentős támogatást kapott az Európai Szuperliga létrehozása megakadályozásának érdekében. A két legnagyobb futballszervezet azt állította, hogy megsérti a versenyjogot azzal, hogy szankciókkal fenyegeti azokat a klubokat és játékosokat, akik csatlakoznak egy szakadár ligához.

A La Liga elnöke, Javier Tebas a közösségi médiában határozottan elítélte az új javaslatokat:

A Szuperliga a farkas, aki ma nagyinak álcázza magát, hogy megpróbálja átverni az európai futballt, de az orra és a fogai nagyon nagyok. Négy divízió Európában? Természetesen ez az első számukra, mint a 2019-es reformban. A klubok által irányítva? Természetesen, de csak a nagyok.

A Labdarúgó-szurkolók Szövetségének vezérigazgatója, Kevin Miles szintén kritikusan nyilatkozott az új javaslatairól, mondván, hogy a Bajnokok Ligájában már megvalósult a nyílt verseny ötlete.

„A két lábon járó hulla, az Európai Szuperliga ismét rángatózik, mindazzal az öntudattal, amit az ember egy zombihoz társít. Azt mondják, hogy a szurkolókkal és a független szurkolói csoportokkal folytatott párbeszéd elengedhetetlen, az Európai Zombiliga mégis tovább menetel szándékosan nem törődve azzal, hogy a szurkolók szerte a kontinensen mennyire megvetik” –mondta Kevin Miles.

Tavaly az UEFA jóváhagyta a Bajnokok Ligája módosításait, ami azt jelenti, hogy a csoportkörben szereplő csapatok száma 32-ről 36-ra emelkedik a 2024-25-ös kiírásban. Az új lebonyolítás szerint az alapszakaszban egy bajnoki tabella lesz, amely az összes csapatot tartalmazza.

Mindegyik csapat nyolc csoportmérkőzést játszik majd különböző ellenfelekkel, négy hazai és négy idegenbeli mérkőzést. A legjobb nyolc jut a kieséses szakaszba, míg a kilencediktől a 24. helyezettek kétfordulós rájátszásban küzdenek majd a továbbjutásért.

(Munteanu Malina Ottilia)