Valószínűleg laboratóriumból elszabadult vírus lehetett a Covid-19 az amerikai energiaügyi minisztérium friss jelentése alapján – közölte az amerikai Wall Street Journal. 

Az információ egy olyan minősített hírszerzési jelentésből származik, amit nemrégiben kapott meg a Fehér Ház és a törvényhozás fontos tagjai. Korábban ez a minisztérium nem tudott álláspontot kialakítani a járvány eredetének kérdéséről, a változás most Avril Haines nemzeti híszerzési igazgató hivatalának egyik 2021-es dokumentumába került bele frissítésként.

Az új jelentés megjegyzi, hogy a hírszerzés és különféle ügynökségek más-más következtetésekre jutottak a kérdésben.

Az FBI már korábban is azt feltételezte, hogy a vírus valószínűleg egy kínai laboratóriumból került ki, és most az ő véleményükhöz csatlakozott az energiaügyi minisztérium.

CIA és egy másik ügynökség, amelyet a tisztviselők nem neveztek meg, továbbra sem döntött a laboratóriumi szivárgás és a természetes átvitel elmélete között – mondták azok, akik olvasták a titkos jelentést.

A változás a minisztérium álláspontjában új információkon alapul és a lap szerint jelentősnek nevezhető, mivel a szervezet mögött jelentős tudományos tapasztalat áll, és amerikai laboratóriumok hálózatát felügyeli, amelyek közül egyesek fejlett biológiai kutatásokkal foglalkoznak.

Mindemellett az új megállapítást "alacsony bizonyosság" mellett tették a minősített jelentést ismerő források szerint. Az FBI korábban "mérsékelt bizonyosság" mellett ítélte meg az ügyet, ők tehát valamivel biztosabbak a dolgukban.