Christine Lagarde a péntek délelőtti EU-csúcson résztvevő uniós állam- és kormányfőket tájékoztatta az EU gazdasági helyzetéről. Az EU-csúcs napirendjén egyebek mellett az Európai Bizottság által javasolt 1,1 ezer milliárd eurós hosszú távú, 2021-2027-es EU-büdzsé és a 750 milliárd eurós Helyreállítási eszköz (Recovery Instrument) szerepel, amellyel a koronavírus okozta gazdasági visszaesés kárait enyhítenék az EU-ban.

Az ECB elnöke felszólalásában arról is beszélt a Reutersnek nyilatkozó források szerint, hogy miként kellene a válságból való fellendülést megvalósítani. Ennek kapcsán arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy az "EU gazdaságában drámai visszaesés tapasztalható". Az eurózóna gazdaságában jelentős, körülbelül 13 százalékos zuhanást lehet látni a második negyedévben - mondta Lagarde és elismételte az ECB várakozását, miszerint idén 8,7 százalékos zsugorodás, míg jövőre 5,2 százalékos növekedés várható az eurózónában.

Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az EU legszörnyebb visszaesésének hatása még nem mutatkozott meg teljes mértékben a munkaerőpiacokon, és hogy az eurózóna munkanélküliségi rátája elérheti a 10 százalékot is.

Arra kérte az uniós vezetőket, hogy állapodjanak meg a helyreállítási tervről a gazdaság fellendítése érdekében. Továbbá azt is megjegyezte, hogy a pénzpiacok jelenleg relatíve nyugodtak, ami annak tudható be, hogy a várakozások szerint az uniós közösség megmutatja, hogy az "EU visszatért" a tettek mezejére - mondták források a hírügynökségnek.