Az euróövezetnek nagyobb gazdasági növekedést kell elérnie, egyebek között úgy, hogy növeli az állami befektetéseket, ha ki akarja védeni a külvilág gyengeségét és belsőleg kiegyensúlyozottabbá akar válni - mondta az MTI beszámolója szerint Lagarde, aki a monetáris politikáról nem beszélt részletesen, csak annyit ígért, hogy a központi bank továbbra is kiveszi részét a gazdaság támogatásából.

Az Európai Központi Bank (ECB) gyorsabban éri el célját, ha az euróövezeti kormányok támogatják azt fiskális politikájukkal - mondta Lagarde, emlékeztetve arra, hogy idén az euróövezet gazdasága a korábban vártnál jóval gyengébb ütemben, csak 1,1 százalékkal bővülhet a kereskedelmi feszültségek és a geopolitikai bizonytalanságok következményeként.

Európának innovációkra és befektetésekre van szüksége, hogy választ adjon ezekre a kihívásokra, és megőrizze versenyképességét hosszú távon - hangoztatta Lagarde, és arra kérte az euróövezeti kormányokat, hogy erősítsék a belső keresletet, miután a kereskedelmi háborúk miatt hirtelen véget ért a export által hajtott növekedés egy évtizede.

"A világ második legnagyobb gazdaságát úgy kell megváltoztatni, hogy nyitott legyen a világra, de legyen magabiztos, egy olyan gazdasággá kell átalakítani, amely teljes mértékben kiaknázza Európa lehetőségeit, hogy a belső kereslet és a hosszú távú növekedés erősebb ütemet érjen el" - hangoztatta.

Lagarde kiemelte az állami beruházásokat, mint az új egyensúly megteremtésének kulcsfontosságú elemét, és arra szólított fel, hogy a páneurópai alapok forrásait környezetvédelmi és digitális projektekre költsék.

"Bár a befektetések természetesen mindig országspecifikusak, itt az átfogó lehetőség beruházásra egy közös jövőbe, amely produktívabb, digitálisabb és zöldebb" - fogalmazott.

Carsten Brzeski, az ING közgazdásza a beszédet értékelve rámutatott, hogy Christine Lagarde megfelelt azoknak a várakozásoknak, miszerint "Európa vezető gazdasági és politikai hangja lesz", és nem készül gyorsan átalakítani az Európai Központi Bankot.

Lagarde már a múlt héten igyekezett megbékíteni az elégedetlen tagokat a kormányzótanácsban, ahol inkluzívabb döntéshozatalt sürgettek. A témával kapcsolatban egyetlen megjegyzésként annyit mondott, hogy hamarosan megkezdi az ECB stratégiájának felülvizsgálatát, amely várhatóan az inflációs cél újratervezését is magában foglalja.