Közel kétmillió lakás áll üresen Lengyelországban, az összes lakás 12 százaléka, miközben lakáshiány van az országban - idézi a 2021-es statisztikai adatokat a Notes from Poland. Az utóbbit súlyosbította, hogy az Ukrajna ellen indított orosz agresszió nyomán több mint egymillió menekült érkezett a szomszédos országból. Ez még feljebb lökte az amúgy is magas lakásbérleti díjakat.

Az összesen 1,8 millió üres lakás közül 207 ezer volt Varsóban az elmúlt év márciusában. A fővárosban a lakások ötöde lakatlan - derül ki a Bankier.pl pénzügyi hírportál összesítéséből. A 20 ezer lakosúnál kisebb városokban 639 ezer üres lakás van. Tendenciát azonban nehéz lenne kimutatni, mert 2021 előtt nem gyűjtött erre vonatkozó adatokat a statisztikai hivatal (GUS).

A lakók hiányának okai között szerepel például, hogy vidéken vannak elhagyott házak, illetve nyaralók, továbbá hogy vannak akik ingatlanban tartják a befektetéseiket, de nem hasznosítják azokat bérbeadással. Másrészt az adatok esetlen sántíthatnak, mert 2021-ben még dúlt a koronavírus-járvány, ami befolyásolhatta, hogy ki, hol lakik éppen.

Kevés a lakás

Lengyelország európai uniós összehasonlításban, például az egy főre eső szobák tekintetében hátul kullog. Sokan élnek túlzsúfolt háztartásokban. Az elmúlt tíz évben 1,7 millió új lakás épült Lengyelországban, amivel 2021-re 15,2 millióra emelkedett az összes otthon száma.

A lengyel kormány a lakáshiányra reagálva el akarja hatalmazni a regionális önkormányzatokat, hogy az üresen álló bevásárlóközpontokat és irodaházakat átalakítsák lakásokká. Ezek egy része, amelyek forgalma amúgy is kicsi, a járvány alatt egyszerűen kísértetépületekké váltak.