Nehéz immár jelzőket találni a kolozsvári ingatlanárakra, főleg, ha tavaly ilyenkor elszálltaknak minősítettük őket - írja a Maszol. „Megtetszett egy 38 négyzetméteres garzon, 63 ezer euróért volt meghirdetve. Pár héttel később már 74 ezret kértek érte” – meséli M., aki lakást szeretne vásárolni a kincses városban. Azt, hogy ez az eset teljesen hétköznapinak minősül, ingatlanos szakemberek is megerősítik.

„Volt rá eset, hogy elindultunk egy kuncsafttal megnézni a 120 ezer eurós lakást, és amikor odaértünk, a tulajdonos közölte, hogy már 150 ezer euró az ára. Egy másik tulajdonos 170 ezer euróról drágított 200 ezerre” – nyilatkozta a Maszolnak Bónis Endre, a Reform ingatlanügynökség tulajdonosa. Tapasztalatai szerint az árak emelkedésével együtt nőtt a vevők hajlandósága az alkudozásra, immár 20 százalékos engedményt is ki lehet alkudni. Az adásvételek értéke a meghirdetett áraknál kisebb mértékben nőtt, éves viszonylatban 10 százalékkal.

„Az építőanyagok drágulása ezekben az árakban még bőven nincs benne, azt a jövőben fogjuk megtapasztalni” – állítja a szakember. Ennek ellenére úgy véli, hogy az ingatlanárak közel vannak a csúcshoz, számottevő emelkedés nem fog bekövetkezni. Ennek egyik oka, hogy míg tavaly körülbelül ötezer új lakást adtak át Kolozsvár vonzáskörzetében, addig az elkövetkező években ez 10 ezerre nőhet. „Meg fog ugrani a kínálat, s hiába nőttek az építőanyagok árai, nem lehet tovább drágítani a lakásokat, mert nem lesz hozzá vásárlóerő. Természetesen egy kemény infláció egész más mederbe terelheti a piacot,”

Ezzel egybecseng Cristian Șimon, a Simon&Partners ingatlanügyi tanácsadó cég társtulajdonosának a megállapítása: „Véleményünk szerint Kolozsvár folyamatosan nő, azonban ez a növekedés spekulatív jellegű.”