A recesszió visszatérését nem lehet megúszni, ám az talán elkerülhető, hogy tartós depresszióba süllyedjen a világgazdaság - véli Nouriel Roubini sztár közgazdász, aki azzal szerzet nevet magának, hogy elsőként jósolta meg a 2008-2009-es pénzügyi válság kitörését. A Financial Timesban megjelent elemzésében előbb felsorolja az ismert tényeket, amelyek alapján arra a következtetésre jut, hogy a múlt heti tőzsdepánik és az S&P lépése nélkül is recesszióba hullott volna a világ. A hitelminősítő egyébként szerinte meggondolatlanul rontotta az USA adósságaira adott besorolását egy olyan időszakban, amikor a piacok amúgy is forronganak.

Elfogytak a nyulak a cilinderből

Az USA gazdasága alig növekszik, kevés munkahelyet teremtenek a cégek, a fogyasztás és a feldolgozóipari termelés stagnál, a lakáspiac továbbra is halott, a fogyasztói, az üzleti és a befektetői bizalom esik - kezdi a jelenlegi helyzet jellemzőinek felsorolását. Európában az eurózóna perifériáján lévő országok gazdasága zsugorodik vagy éppen hogy csak bővül, igen nagy a veszélye, hogy Spanyolország és Olaszország is kiszorul az államkötvény-piacról, és ezeket - szemben kisebb szomszédaikkal - nem lehet megmenteni. Nagy-Britanniában a költségvetési megszorítások miatt stagnál a gazdaság, Japán néhány hónapra magához térhet a márciusi földrengést követő zuhanásból, de ahogy az újjáépítést ösztönző állami költekezés hatása lecseng, ismét le fog merevedni. Végül ami még rosszabb, a világ feldolgozóiparának növekedése drámaian lassul, mind a feltörekvő országokban, Kínában és Indiában, mind az exportorientált fejlettekben, Ausztráliában és Németországban.

Az elmúlt években a világ kormányai és jegybankjai egymás után húzták elő a nyulakat a cilinderből, azaz egymás után hozták az intézkedéseket azt ígérve, hogy a következő majd megoldja a válságot. Nulla kamat, monetáris enyhítés 1.0, 2.0, fiskális ösztönözés, a válság terjedését meggátoló pénzügyi alapok stb., ám az eredmény csak az lett, hogy miközben a nyulak elfogytak a világ az újabb recesszió küszöbére ért.

A költségvetési beavatkozások az államok és az önkormányzatok eladósodása miatt az USA-ban, Európában és Nagy-Britanniában is kizártak, a monetáris enyhítésnek határt szab az infláció elszabadulásának veszélye, az újabb segélyprogramokat nem lehet politikailag elfogadtatni, de ha mégis, a bajban lévő államok olyan mélyen dagonyáznak az adósságokban, hogy az újabb támogatások csak az ezeket hitelező bankokra nyomják át a likviditási problémákat. Az export sem segít: minden országnak gyengébb devizára lenne szüksége, de ez nem teljesülhet egyszerre, ezért gyengítés csak valutaháborúhoz vezethet.

Legyen nulla az ECB-kamat

Mindezek alapján a recessziót ezért nem lehet elkerülni - állítja Roubini, aki egy hónappal ezelőtt még azt gondolta, hogy 2013-ban zuhan vissza a mélybe a világgazdaság. Mit lehet tenni? Azoknak az országok, amelyek kötvényeit még megveszik, tartózkodniuk kell az azonnal fiskális megszorításoktól, mert az elmélyítené a recessziót, ugyanakkor középtávon egyensúlyba kell hozniuk költségvetésüket. A nyugati jegybankoknak monetáris enyhítésbe kell kezdeniük, még ha ez kevés segítséget is ígér, az Európai Központi Banknak be kell fejeznie a hitelköltség növelését és vissza kell vinnie alapkamatát nulla közelébe. Emellett nagy mennyiségű spanyol és olasz államkötvényt kell vásárolnia, hogy elkerülje e két ország kiszorulását a hitelpiacról. Ha ez nem sikerül, az lesz az igazán nagy válság, amelyben a hiányzó tőke értéke a jelenlegi háromszorosára ugorhat, és ez alatt a terhet azalatt az eurózóna elporladhat.

Emellett rendezett hitelátütemezésbe kell kezdeni, azaz csökkenteni kell az jelzáloghiteleket az amerikai háztartások felénél, azoknál, amelyek már fizetésképtelenek. Garanciákat kell nyújtani a bajban lévő bankok hitelezőinek pénzük visszafizetésére. A második görög csomagban szereplő kötelező futamidő-hosszabbítást kell adni Portugáliának, Írországnak, és szükség szerint Spanyolországnak, illetve Olaszországnak is adósságaik törlesztésére. Ezzel - ha a recesszió nem is - a gazdasági depresszió bekövetkezése talán megelőzhető - véli a guru.