Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2016-ban a kutatók két korábbi koronavírus, a SARS-CoV-1 és a MERS-CoV stabilizált fehérjetüskéivel oltották be az akkor 9 hónapos Wintert - írja a 24.hu. A kísérlet hatására az elvárásoknak megfelelően ellenanyagot kezdett termelni a láma immunrendszere. A csapat izolálta az antitesteket a vérmintákból, és egy ígéretes jelöltre bukkantak, amely gátolhatja a fehérjetüskéket, ez a VHH-72.

A közelmúltban az Austini Texasi Egyetem, az Amerikai Egészségügyi Intézmények és a Genti Egyetem csapata döntött úgy, felmérik, hogy a VHH-72 hatékony-e az új koronavírussal szemben is.

A lámák és alpakák teste nanoméretű antitesteket, úgynevezett nanotesteket termel, amelyeket hatékonyabban lehet felhasználni a vírus elleni küzdelemre, mint az emberét.

Májusban kutatók kimutatták, hogy laborban a VHH-72 képes megakadályozni, hogy a koronavírus bejusson a sejtbe, és a VHH-72 génszerkesztett változata még hatékonyabb, mint a természetes. Most a Rosalind Franklin Intézet és az Oxfordi Egyetem kutatói bizonyították be, hogy a láma-antitestek tényleg hatékonyak lehetnek, nem kutatási anomáliáról volt szó korábban

A kísérletek még csak laboratóriumi körülmények között zajlottak, egyáltalán nem biztos, hogy az emberi szervezetben is hatékonyak lesznek a nanotestek.